Ledelse

Utlendinger kontrollerer 6965 bedrifter i Norge: Norsk næringsliv mer globalisert

Stadig flere norske foretak kontrolleres fra utlandet. Totalt finnes det 6.965 utenlandskontrollerte norske foretak i dag. Til sammen utgjør dette 22 prosent av sysselsettingen og 28 prosent av omsetningen innenfor norsk næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Om lag halvparten av de utenlandskontrollerte norske foretakene har nordiske eiere, men det er foretakene som kontrolleres fra USA som bidrar mest til norsk verdiskaping.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev onsdag.

Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket.

I løpet av 2014 ble det 565 flere utenlandskontrollerte foretak i Norge, skriver SSB.

Målt i sysselsetting og omsetning er oppgangen på nesten 27 000 personer og cirka 100 milliarder kroner. Totalt finnes det 6.965 utenlandskontrollerte norske foretak. Disse foretakene sysselsetter om lag 338 000 personer og omsetter for i underkant av 1 500 milliarder kroner. Til sammen utgjør dette 22 prosent av sysselsettingen og 28 prosent av omsetningen innenfor norsk næringsliv.

Svenskene eier mest

Om lag 80 prosent av de utenlandskontrollerte norske foretakene eies fra land i EU-området. Målt i antall enheter er Sverige desidert største eierland med 2 090 foretak. Danmark er nest størst med 899 foretak, mens Storbritannia inntar tredjeplass med 685 foretak. Målt i omsetning er imidlertid USA det desidert viktigste eierlandet med en andel på hele 24 prosent. På de neste plassene følger Sverige med 16 prosent og Storbritannia med 9 prosent, heter det fra SSB.

Olje og gass

Foretak som eies fra USA står ifølge SSB for 25 prosent av verdiskapingen til utenlandskkontrollerte norske foretak, og mye av denne verdiskapingen foregår innenfor olje- og gassrelatert virksomhet. På de neste plassene følger Sverige og Frankrike med 12 prosent hver. For Sverige sin del er det varehandelsnæringer som bidrar mest til verdiskaping, mens det også for Frankrike sin del er olje- og gassrelatert virksomhet som gir mest av seg.

Kilde: SSB.

Powered by Labrador CMS