Europa

Valglokalene i Storbritannia er åpnet

Publisert Sist oppdatert
Valglokalene er åpnet. Britene skal endelig avgjøre om de vil fortsette å være en del av EU eller ikke.

Hele verden følger med når britene torsdag går til valgurnene for å avgjøre EUs fremtid. Meningsmålingene er jevne, og ingen tør konkludere hvilken vei det går.

Valglokalene åpnet klokken 7 lokal tid, som tilsvarer klokken 8 norsk tid. De er åpne fram til klokken 23 norsk tid.

Nesten 46,5 millioner er registrert som velgere, det er et rekordhøyt tall i britisk valghistorie. Men det er høyst usikkert hvor mange av dem som faktisk møter opp. Dette er Storbritannias tredje nasjonale folkeavstemning noensinne.

Et gjennomsnitt av seks målinger hos nettstedet What UK Thinks viser bli-leiren i tet foran ut-leiren med 51 prosent mot 49. Hvor mye man skal stole på meningsmålingene, er høyst uklart.

Fakta om folkeavstemningen i Storbritannia

Torsdag 23. juni holder Storbritannia folkeavstemning om medlemskap i EU.

Valglokalene er åpne fra klokka 7 til klokka 22 lokal tid (8 til 23 norsk tid).

Det er 46.499.537 registrerte stemmeberettigede valgkommisjonen.

Det er ikke noe nedre krav til oppmøte for at avstemningen skal være gyldig.

På stemmeseddelen står følgende spørsmål: – Skal Det Forenede Kongerike forbli medlem av Den Europeiske Union eller forlate Den Europeiske Union?

Under teksten er det to ruter, og velgeren skal sette kryss for «bli» eller «forlat».

Britiske og irske statsborgere over 18 år kan stemme, det samme gjelder Samveldet-statsborgere som bor i Storbritannia eller Gibraltar.

Også britiske statsborgere i utlandet kan stemme, om de har vært registrert for å stemme ved et britisk valg i løpet av de siste 15 årene.

Innbyggere i Gibraltar kan også – i motsetning til ved parlamentsvalget – stemme. Det dreier sig om rundt 23.000 personer.

7. juni var siste frist for å registrere seg som stemmeberettiget, men fristen ble forlenget i to dager på grunn av stor pågang.

Det er til sammen 383 valgkretser, inkludert Gibraltar.

Resultatene fra de første valgkretsene ventes rundt klokka 1.30 norsk tid. Resultatene fra det store flertallet av valgkretser ventes fra klokka 3 norsk tid og et par timer framover.

Det offisielle resultatet vil bli kunngjort i rådhuset i Manchester i Nord-England, etter at alle valgkretsene er opptelt.

(Kilder: Ritzau, AFP) (©NTB)

Powered by Labrador CMS