Samfunn

Manuel Valls kaster seg inn i presidentkampen i Frankrike.

Valls seiler opp som kandidat for venstresiden i Frankrike

Frankrikes statsminister Manuel Valls hyller president François Hollandes avgjørelse om å ikke stille til gjenvalg. Nå ventes det at Valls selv vil kaste seg inn i valgkampen.

Publisert Sist oppdatert

62 år gamle Hollande, som ifølge meningsmålinger er den minst populære presidenten Frankrike har hatt siden andre verdenskrig, opplyste torsdag at han ikke ønsker å stille til gjenvalg neste år.

– Det var egentlig ikke veldig overraskende. Han ligger så historisk lavt på meningsmålingene at hadde han valgt å stille, kunne det blitt katastrofalt for venstresiden. Nå er det et håp for venstresiden at den kan samle seg bak en kandidat som kan få mer støtte, sier forsker Pernille Rieker ved NUPI.

– Trolig presidentkandidat

Valls har vært en trofast støttespiller til Hollande, men forrige helg, før Hollandes kunngjøring, antydet Valls at han kunne komme til å utfordre sjefen. Nå som det er klart at Hollande uansett ikke stiller til gjenvalg, er det ventet at Valls snart vil kunngjøre at han ønsker å bli Sosialistpartiets presidentkandidat.

– Et valg tilhørende en ekte statsmann, har Valls selv sagt om presidentens avgjørelse.

Sosialistpartiet har nominasjonsvalg 22. og 29. januar.

– Valls kommer garantert til å stille. Jeg tror også at Valls blir Sosialistpartiets kandidat, men det er fortsatt ikke mulig å si med sikkerhet. Grunnen er at det fortsatt ikke er klart hvor mange kandidater som vil stille til nominasjonsvalget. I tillegg blir Valls assosiert med Hollande, og det kan være at velgerne ønsker å ta avstand fra den sittende regjeringen, sier Rieker.

Kan stjele stemmer

Arnaud Montebourg, Marie-Noelle Lienemann, Benoit Hamon og Gerard Filoche har alt lansert seg selv som kandidater i det kommende nominasjonsvalget.

Hollandes tidligere økonomiminister, Emmanuel Macron, stiller dessuten som kandidat for sitt nystiftede sentrumsparti En Marche.

Hvis Valls ender opp med å bli Sosialistpartiets kandidat, tror Rieker at Macron kan komme til å stjele stemmer fra Valls i presidentvalgets første runde.

– Macron har et politisk program som kan ta stemmer både fra venstresiden og høyresiden. Mange mener at Macron kan ødelegge muligheten for venstresidens kandidat til å komme til andre og avgjørende valgrunde, sier Rieker.

Fillon mot Le Pen

Meningsmålingene viser imidlertid at den andre runden i det franske presidentvalget trolig uansett vil stå mellom Republikanernes François Fillon og Marine Le Pen, leder for høyrepopulistiske Nasjonal front.

– Det er klart at Sosialistpartiet står svakt nå grunnet Hollandes lave oppslutning. Men det er lenge igjen til valget, så man skal ikke ta det for gitt at andre valgrunde blir mellom Fillon og Le Pen, sier Pernille Rieker.

Den første runden i det franske presidentvalget holdes 23. april 2017. Med mindre en kandidat skulle få over 50 prosent av stemmene i første runde, går de to kandidatene med høyest oppslutning videre til andre og avgjørende runde.

Powered by Labrador CMS