Arbeidsliv

Fransk opprørspoliti avfyrte tåregass på Place de la Nation under sammenstøt med ungdommer som protesterte mot en omstridt arbeidsreform i Paris 1. mai.

Vannkanoner og tåregass på 1. mai

Både i Tyrkia og Frankrike tydde politiet til tåregass 1. mai. I Istanbul ble flere hundre pågrepet fordi de ikke hadde fått lov til å demonstrere.

Publisert Sist oppdatert

Flere hundre tusen mennesker marsjerte verden rundt for arbeidernes rettigheter søndag. Men flere steder ble den årlige markeringen overskygget av sammenstøt og spenninger.

I Istanbul var rundt 25.000 politifolk på vakt for å hindre ulovlige protester. Tyrkiske myndigheter la også ned forbud mot 1. mai-markeringer på den ikoniske Taksim-plassen i sentrum av Istanbul.

De som prøvde å ta seg dit for å protestere, ble møtt med tåregass og vannkanoner.

«Alle hater politiet»

I nabolaget Okmeydani kastet venstreradikalere brannbomber og kinaputter mot sikkerhetsstyrkene. Over 200 personer ble pågrepet for å ha forsøkt å ta seg til Taksim, opplyser guvernøren i Istanbul.

I Paris slet flere hundre svartkledde opprørspolitifolk med å kontrollere titalls tusen demonstranter. Politiet avfyrte tåregass for å spre en gruppe bråkmakere som er kjent for utfordre sikkerhetsstyrkene når anledningen byr seg.

Frankrikes 1. mai var preget av motstand mot regjeringens omstridte arbeidsreform, som brakte flere hundre tusen demonstranter ut i gatene i flere byer torsdag. En ny masseprotest er planlagt tirsdag når de folkevalgte starter debatten om reformen.

Over 200 demonstranter ble pågrepet da de prøvde å ta seg til Taksim-plassen i sentrum av Istanbul for å markere 1. mai. (Foto: Reuters / NTB-scanpix.)

Vannkanoner i Sachsen

Tysk politi brukte vannkanoner og pepperspray for å hindre voldelige sammenstøt mellom høyreekstreme og motdemonstranter under 1. mai-markeringen i Plauen i delstaten Sachsen. I Stuttgart benyttet fagbevegelsen 1. mai-markeringen til å fordømme rasisme og høyreekstremisme.

– Kravene fra de høyreekstreme har ingenting med rettferdighet og solidaritet å gjøre, sa lederen i arbeidstakerorganisasjonen DGB, Reiner Hoffmann.

Dagen før ble 400 demonstranter pågrepet i en protest mot det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tysklands (AfD) landsmøte i den sørvesttyske byen.

Nynazister

Også i Borlänge i Sverige ble 1. mai-markeringen dominert av høyreekstreme og motdemonstranter. Flere hundre personer møtte opp i protest mot at den nynazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen marsjerte gjennom gatene, melder nyhetsbyrået TT.

– Nazisme og annen form for høyreekstremisme burde vært et avsluttet kapittel da Hitler skjøt seg i pannen. Nå finnes de i Borlänge, sa forsvarsminister Peter Hultqvist i sin 1. mai-tale i samme by.

Tysk politi bruker pepperspray for å få kontroll over høyreekstreme demonstranter i Plauen i Tyskland. (Foto: Reuters / NTB scanpix.)

Putin-vennlig i Moskva

Både i Frankrike og Sør-Korea protesterte demonstranter mot arbeidsreformer, som blant annet skal gjøre det enklere for bedrifter å sparke ansatte. Titusenvis deltok i markeringen i Seoul.

– La oss kjempe sammen mot den onde reformen! ropte demonstrantene.

I dag har Sør-Korea, der den gjennomsnittlige arbeidstiden er på hele 2.124 arbeidstimer per år, en minstelønn på om lag 48 kroner timen.

På Den røde plass i Moskva markerte titusenvis av demonstranter arbeidernes dag i regi av det russiske regjeringspartiet. Ingen kritikk av president Vladimir Putin eller hans regjering var å spore under markeringen.

Rundt 100.000 arbeidere gikk i 1. mai-tog på Den røde plass i Moskva. (Foto: Reuters / NTB scanpix).

Powered by Labrador CMS