Ledelse

Ola Elvestuen, her under spørretimen i Stortinget nylig, kommer med kraftig kritikk av regjeringen.

Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Statsminister Erna Solberg (H) bør stramme opp den politiske ledelsen i Justisdepartementet, mener Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Publisert Sist oppdatert

Elvestuen reagerer kraftig på VGs opplysninger om at Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark ikke ble informert da Russland fredag kveld tok kontakt og ba om en stans i returene av avviste asylsøkere fra Norge over Storskog.

Forventer oppstramming

– Nå forventer jeg at statsministeren strammer opp politisk ledelse i Justisdepartementet og sørger for at de gjør jobben sin på en skikkelig og ordentlig måte og sikrer en human returpraksis og bedre kommunikasjon nedover i rekkene, sier Elvestuen til NTB.

Han gir samtidig innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et spesielt ansvar for situasjonen.

– Hun bør begynne å gjøre jobben sin i departementet og sørge for at politifolkene, asylsøkerne og andre som står midt oppi i en vanskelig situasjon i Finnmark, blir orientert om hva som skjer, istedenfor hele tida å løpe til mediene for å spre redsel, frykt og usikkerhet hos vanlige folk, sier Elvestuen.

– Listhaug må bestemme seg om hun vil være ansvarlig statsråd i regjeringen eller en hvilken som helst spinndoktor fra Frp, fortsetter han.

Ap: Uholdbart

Aps kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, mener det er uholdbart at PU i Finnmark ikke var informert, melder NRK.

– Dersom dette stemmer, er det ille. Dette forsterker inntrykket av en regjering som, helt siden i høst, har vist at de har for dårlig kontroll med situasjonen på Storskog, sier Pedersen.

Justisdepartementet, politiet og Utenriksdepartementet innkalt til hastemøte mandag, etter reaksjoner på dårlig informasjon om returstansen i politiet. Både Justis- og Utenriksdepartementet opplyser at de fikk beskjed om at Russland stanset asylreturer fredag, men kommenterer ikke VGs opplysninger.

– Viktig å få informert offentligheten

Innvandringsminister Listhaug opplyser at Justis- og beredskapsdepartementet fredag kveld ble varslet om at Utenriksdepartementet hadde mottatt en note fra russiske myndigheter.

– Fordi det var viktig at Politiets utlendingsenhet (PU) ble gjort kjent med dette, ble de informert samme kveld av Justis- og beredskapsdepartementet. Neste morgen var det igjen kontakt med Politidirektoratet og PU om noten, uttaler Listhaug i en epost til NTB.

Hun understreker at det var et behov for å gå gjennom noten og se hva den innebar.

– For regjeringen var det viktig å få informert offentligheten raskt slik at alle ble gjort kjent med at vi hadde fått denne henvendelsen fra Russland. Dersom vi ikke hadde gått ut raskt ut i offentligheten, hadde vi fått kritikk for det, sier innvandrings- og integreringsministeren.

Powered by Labrador CMS