Samfunn

Venstre og KrF ønsker ikke tvang i kommunereformen

Høyre ønsker å bruke tvang i en ny runde i kommunereformen, men regjeringens støttepartier Venstre og KrF ønsker at kommuner skal gå inn for sammenslåing frivillig.

Publisert Sist oppdatert

Venstres nestleder Terje Breivik sier til Klassekampen at partiet også i neste periode vil mene at tvang kun må brukes unntaksvis.

– Vi har klokkertro på at dersom vi hadde fylt kommunereformen med mer innhold fra starten, hadde det sett annerledes ut i dag, sier han. Breivik mener at kommunesammenslåing ikke er et mål i seg selv.

– Målet er å flytte makt og ressurser nærmere borgerne.

I KrFs programutkast heter det at partiet forventer at Stortinget ikke tyr til mer tvang i neste periode, men Stortinget kan gripe inn om én kommune blokkerer for gode løsninger.

– Jeg har forståelse for at en del kommuner har behov for mer tid på å vurdere konsekvensene av kommunereformen, sier KrFs kommunalpolitiske talsmann Geir Toskedal.

I Høyres utkast til nytt programutkast står det at «Stortinget har et overordnet ansvar for å sikre at Norge har en hensiktsmessig forvaltningsstruktur og i siste instans må avgjøre størrelse, og antall kommuner og regioner».

Powered by Labrador CMS