Nyskaping

Vestas-sjefen: Sol blir den største konkurrenten

Vindkraft-produsentene vet hvilken vei vinden blåser, og det er bort fra kull og gass og mot solkraft.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av september ble det klart den som skal få bygge en solcellepark i ørkenen i De Forente Arabiske Emirater, skal gjøre det til 160 kroner per megawattime (MWh).

Verdens billigste kullkraft bygges til sammenligning for 220 kroner oper MWh. Den billigeste vindkraften bygges for 287 kroner per MWh.

Det har fått danskenes Vind-konge, sjefen i Vestas Anders Runevad, til å svette. Berlingske Tidenden møtte ham i det nye hovedkontoret i København og da var han snar med å peke ut solenergi som den største konkurrenten i tiden fremover.

– Det skjer et skifte i hvem som er hovedkonkurrenten vår. Det pleiede å være kull og gass, men vi vil se stadig mindre til dem og i stedet få stadig mer konkurranse fra andre fornybare kilder, og her er solenergi den mest synlige i dag, sier Runevad til avisen.

De siste analysene til Bloomberg New Energy Finance peker på at den private solcelleutbyggingen på takene til folk i USA kommer til å øke kraftig fra 2020 da skatterabatten for investeringer i vindkraft bortfaller. New Energy Finance anslår at solkraft vil utgjøre 29 prosent av all elektrisitetskapasitet i 2040. Vind vil da utgjøre 13 prosent.

Konkurransen mellom de to største fornybare energiformene vil prege energimarkedet de neste tiårene. BPs analyseavdeling anslår at vindmøller på land kan produsere strøm billigere enn solceller, men bare frem til rundt 2035.

Runevad tror geografi fortsatt vil spille den avgjørende rollen. Sol vil bli dominerede rundt ekvator, mens vind vil være viktigst lenger nord.

Powered by Labrador CMS