Samfunn

Norge: Vakkert, rikt og fullt av velvære, ifølge ny måling av økonomisk bærekraft.

World Economic Forum: Norge får mest ut av økonomien

Norge er det landet i verden som i størst grad makter å omsette økonomisk vekst i økt trivsel og velvære for sine innbyggere, viser ny målemetode for bærekraftig økonomisk vekst.

Publisert Sist oppdatert

Brutto nasjonalprodukt er vanligvis sett på som det viktigste økoniske målet for et lands velstand og rikdom. Men det er et omdiskutert mål. For viser BNP den reelle velstands- og velværeutviklingen for et lands innbyggere?

Derav strides de aller mest lærde. Stjerneøkonomen Joseph Stigliz har sagt det tydelig: «BNP er ikke et godt mål for økonomisk vellykkethet og det er ikke et godt mål for innbyggernes velvære».

Ny målemetode

World Economic Forum skriver i sitt nyhetsbrev om en ny metode å måle økonomisk framskritt på. Metoden er utviklet av analyseselskapet Boston Consulting Gruop, og den forsøker å beskrive hvordan man best måler og registrerer en bærekraftig økonomisk utvikling, gjennom å måle og sammenligne 10 ulike dimensjoner for velvære innenfor tre sektorer – økonomi, bærekraft og investeringer.

De 10 dimensjonene som måles er: inntektslikhet, helse, utdanning, infrastruktur, arbeidsmarked, økonomisk stabilitet, miljø, styringsstrukturer, sivil samfunn og inntektsnivå.

Ved bruk av disse parameterne mener Boston Consulting Group å kunne identifisere hvilke land som lykkes – og hvilke som feiler – i å bedre livene til sine innbyggere.

Norge på topp

Ser man på listen over land som er best i å omsette økonomisk vekst og økonomisk politikk i lykke og velvære for sine innbyggere, er den ved første øyekast lik lignende rangeringer basert på det ordinære brutto nasjonalproduktet per innbygger. Det er med andre ord svært mange «BNP-rike» land på denne «bærekraft-rike» listen. Den domineres av vesteuropeiske og nordiske land. Og for vår egen stolthet: Norge troner hel øverst.

Her er topp 10:

  1. Norge
  2. Nederland
  3. Finland
  4. Tyskland
  5. Østerrike
  6. Danmark
  7. Sveits
  8. Island
  9. Belgia
  10. Sverige

Dette er de landene som siden 2006 har hatt den beste og mest bærekraftige økonomiske utviklingen, heter det. Men, som World Economic Forum påpeker, det er ikke disse landene som har hatt den sterkeste økonomiske veksten målt i BNP de siste årene. Den lista ser sånn ut:

  1. Etiopia
  2. Kina
  3. Rwanda
  4. Mongolia
  5. Qatar
  6. Sierra-Leone
  7. Øst-Timor
  8. Kambodsja
  9. Laos
  10. Ghana

Verstinger

Boston Consulting Group gir seg ikke med å måle de landene som gjør det best. De har også listet opp de landene som utfra de nye bærekraftkriteriene har omsatt økonomien dårligst for sine innbyggere siden 2006. Og ikke overraskende kanskje, Hellas topper «versting-lista»:

  1. Hellas
  2. Kypros
  3. Italia
  4. Den sentralafrikanske republikk
  5. Barbados
Powered by Labrador CMS