Europa

I det legendariske teatret Volksbuehne i Berlin tirsdag, lanserte den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis bevegelsen Diem 25.

Yanis Varoufakis starter ny bevegelse for å reformere Europa

Den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis starter en ny europeisk bevegelse på den politiske venstresiden.

Publisert Sist oppdatert

– Europa bygger murer og styres av et kartell. Vi trenger desperat reformer, sier den greske økonomiprofessoren.

Yanis Varoufakis gikk av som finansminister i Hellas før Alexis Tsipras' Syriza-regjering ble enig med kreditorene i EU om en låneavtale. Han har siden fortsatt å sitte i nasjonalforsamlingen, og har flere ganger stemt mot regjeringens forslag.

Sammenligner dagens situasjon med 1930-tallet

– Europa er på vei inn i et slags moderne 1930-årene, og europeiske myndigheter lar det skje, sier Varoufakis. I det legendariske teatret Volksbuehne i Berlin tirsdag, lanserte han den nye europeiske bevegelsen Diem 25 – Democracy in Europe Movement 2025

– en slags venstreorientert, felleseuropeisk tenketank med mål om å reformere Europa.

I et intervju med den britiske avisen The Independent sier Varoufakis at hans hans visjon med Diem 25 er et ønske om omfordeling av makt og ressurser i Europa. Fra en autoritær og snever elite til kontinentets innbyggere.

Sju måneder etter at han gikk av som gresk finansminister, ser Varoufakis tegn over alt på at Europa er i ferd med å bli et ekko av egen historie.

– Vi har ikke nazister som opptrer som under Krystallnatten i Berlin. Men nazister i Hellas gjør noe lignende, når de midt på natten angriper butikker og hus i områder der bor mange migranter, sier han.

– Det er store forskjeller på 2016 og 1938, men fra en økonoms perspektiv er det mange likheter å se, mener han.

Varoufakis ser blant annet en sammenheng mellom framveksten av høyreekstreme partier i Europa og den høye arbeidsledigheten i hele eurosonen.

Nettbasert og pan-europeisk

Nå håper han Diem25 kan birdra til å tvinge fram krav om reformer i EU. Varoufakis inviterer venstreorienterte grupper og personer i hele EU med i sin bevegelse.

Han håper samtaler og dialog som kommer ut av Diem 25-prosjetet både på nettet og gjennom ulike arrangement rundt om i Europa til slutt føre til en «grunnleggende konsensus» om hvordan man kan få mer demokrati inn måten Europa styres på. Deretter kan varianter av Diem 25 kanskje stille til valg.

En egen nettside er navet i den nye bevegelsen, og ifølge den, har Varoufakis & co foreløpig fått støtte fra rundt 6000 mennesker.

Powered by Labrador CMS