Illustrasjon.

Foto

© Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime

Digitalisering

Blir roboter våre nye møteledere?

Publisert: 25. oktober 2017 kl 08.46
Oppdatert: 2. november 2017 kl 08.55

Ann Elin Sandhaug Moen er mastercoach og jurist.

SYNSPUNKT: Du har helt sikkert opplevd det: Et avdelingsmøte mandag morgen med uklar agenda, deltakere som ikke lytter og med treg fremdrift fra møteleder.

Energien du fikk i helgen er forduftet før uka er ordentlig i gang. Herregud – når skal det blir en endring som monner tenker du kanskje? Skal vi vente til at robotene kan overta som tydelige og effektive møteledere?

Tallenes tale er grusom. Vi bruker mye jobbtid i møter. I USA har man regnet ut at det kastes bort 37 milliarder dollar årlig i møter, ifølge David Grady («How to save the world or at least yourself from bad meetings»).

At 40-50 prosent av møtetiden er bortkastet også i Norge påstås av bl.a professor Erik Lerdahl (forfatter av «Slagkraftige møter»).

Det betyr milliarder av kroner rett ut av vinduet for AS Norge. Erkjennelsen er tilstede, men hva gjøres med den? Noen bedrifter har innført færre møter eller korte, stående møter.

Men kan den store endringen først skje når vi har roboter som møteledere? Forskning viser at 90 prosent av vår adferd er gjentagende. Vi sier vi endrer oss, men gjør det faktisk ikke. Roboter har ikke noe endringsproblem.

Saken fortsetter under annonsen

Trenden er klar: Robotene vil overta mer og mer. De kan gi oss sanntids informasjon om viktige faktorer knyttet til agenda-punktene på en forståelig og pedagogisk måte. Dermed trenger vi ikke som i dagens møter å bruke tid på lange innledninger og interne eksperter. Eller å nistirrre på et excel-ark, og prøve å sammenstille tall og skape ny mening ut av dem. Det som er kjernen i problemet, men også mulige løsninger, står på skjermen allerede i det møtet starter. Hva trenger vi da mennesker til?

Hvorfor skal vi ha akkurat dette møtet nå?

Mennesker kan se, lytte og være tilstedeværende for hverandre og finne løsninger sammen på en unik måte ingen robot eller app kan erstatte fullt ut. McKinsey-rapporten om digitalisering viser at kreativitet og innvolvering er to områder det tar lengst tid å erstatte med roboter. Hvorfor ikke la det styre hvordan vi legger opp møtene, allerede nå?

Jo fortere utviklingen skjer desto mer tilstedeværende og lyttende bør vi være i møter. Lytte til det vi ennå ikke har konkretisert som problemer, men som er i ferd med å skje.

Vi løser ikke komplekse problemstillinger med å kjøre opp tempoet og få flere agendapunkter igjennom på kortere tid. Hva om avdelingsmøter ikke varer én time ukentlig, men heller én dag i kvartalet?

Noen møter – som avdelingsmøter og ledergruppemøter – bør handle om å gå dypt og vidt, være utenfor boksene og ta vanskelige beslutninger som gir større gjennombrudd.

Mennesker  – i motsetning til roboter – tenker med hjertet og føler frykt. Vi skaper involvering gjennom å snakke om det som berører oss og hva som skaper frykt. Frykt er verdens største motivator og følelsen skaper innovasjon.

Saken fortsetter under annonsen

I møter bør det være mindre viktig å holde masken, men heller være personlige om verdier, inspirasjon og om hvorfor vi jobber med det vi gjør.

Hvorfor må komme først, foran hva og hvordan.

Hvorfor skal vi ha akkurat dette møtet nå? Finnes det ikke et godt svar på dette, bør møtet avsluttes før det er begynt. Du trenger ikke vente på møteroboten for å stille det spørsmålet – og dersom ingen har et godt svar, vil mandagens dårlige avdelingsmøte utgå.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.