Annonse
Illutsrasjonsfoto. Foto: Dreamstime. 

Fra lederjobb til attraktiv konsulent

Ivar Årnes er bedriftsrådgiver i Raad Gruppen AS.

SYNSPUNKT: På et seminar satt jeg ved siden av en toppleder. Han arbeidet i en bedrift som hadde vært igjennom en krevende snuoperasjon. Litt ut i samtalen sier han: «Jeg har tenkt alvorlig på om jeg skal hoppe av dette kjøret og bli konsulent som deg.»

Han ønsket en mer forutsigbar framtid, med større kontroll over hverdagen, fritiden og familien. Han drømte om å slippe et piskende styre og alltid måtte stå i front med alt ansvaret. Og han drømte om å skifte til et annet miljø som kunne by på forandring. Han var litt over førti, og mente han som moderne leder var attraktiv lenge ennå.

Han spurte hva jeg mente.

Her er noen svar.

Lag din referanseliste før det er for sent

Det er tøffere å starte en ny selvstendig konsulentkarriere enn å kvalifisere seg for, og lykkes i, en vanlig fast jobb.

Det krever hardt arbeid, særlig i den første avgjørende fasen.

For en attraktiv konsulent er det ikke CV-en som er avgjørende. Markedet er mer interessert i om du kan vise til vellykkede konsulentoppdrag. Skal du sikre en god konsulenttilværelse, er det smart å etablere en slik suksessliste i god tid før du er i midten av femtiårene.

Forutsetningene for å lykkes

  • Attraktivitet: Finn de områdene der du har spisskompetanse som markedet trenger. Og kartlegg hvem som kan trenge deg. Hvis du i tillegg brenner for å arbeide med det du er best på, har du et attraktivt produkt.
  • Personlighet: Framtredende trekk hos en selvgående konsulent er at han eller hun er strukturert, metodisk, disiplinert, målorientert og har sosial kompetanse som gjør det lett å gli godt inn i alle organisasjonskulturer. Noen ganger er det viktigste likevel energien, viljen og dine krefter til å gjennomføre et oppdrag.
  • Konsulentens svangerskap: Du må ha bestemt deg. Hvis du ikke er sikker, er det også et tydelig svar. Mange ferske konsulenter gir seg i løpet av tre til tolv måneder.  Da er kanskje sparepengene brukt opp, selvtilliten borte, og man kryper til korset. Konsulent-livet er ikke et alternativ til noe annet. Det er all in!
  • Økonomisk plattform: Gi deg selv mentalt spillerom for å kunne mestre og prestere. Du må kanskje investere minst tolv måneder uten lønn. Alternativet er å søke jobb i et konsulenthus.

Litt nettverk – men mest salg

Nettverk er viktig. Der er det ofte noe konsulentmat, spesielt i en startfase. Men ikke vent for mye.

Når nettverket er utvasket, må du finne nye kontakter. Jeg har flere ganger vært mentor for seniorkonsulenter som gruer seg til å ringe «kalde» telefoner. Plutselig blir de bittesmå og usikre og får i tillegg et bjeffende NEI i øret. Da pipler svetten fra pannen, men etter hvert lærer man seg kunsten.

Konsulenten er jegeren som jakter på neste oppdrag og aldri har fr

Konsulenten er jegeren som jakter på neste oppdrag og aldri har fri. Du må håndtere alt fra kalde telefoner til gode møter og styre prosessen til en god beslutning. Du må få kunden til å se forskjellen på din og andres kompetanse.

Konsulenthus eller full frihet

De fleste som er konsulenter, har foretrukket den enkleste veien. De går inn i et konsulentselskap og blir en del av et større team. Fordelene er at man kan gjemme seg bak et brand, oppdragene kommer enklere, og timehonorarene er høyere.

Ulempen er at mye av friheten og inntektene forsvinner. Du er ikke din egen herre, og du må dele alt du skaper med teamet. Dessuten må du håndtere interne forhold, en sjef og mer administrasjon.

Noen går inn i etablerte konsulenthus som et trinn på veien til å bli selvstendig konsulent, eller velger å klatre opp og blir partner.

Konsulenthusene arbeider alltid hardt med å selge sine kolleger inn i engasjementer. Er du en flink konsulent, og klarer å hente oppdragene selv, bør du vurdere om du kan stå på egne ben.

Når du lykkes, blir du uansettelig

Når du tar skrittet fullt ut og lykkes, gir det en sterk mestringsfølelse. Du har nådd karrierestigens høyeste nivå.

Har du kjent på friheten en vellykket konsulentkarriere kan gi, lar du deg aldri ansette noe sted mer. Du har sikret din egen framtid når du har lært deg den komplette kunsten å selge og gjennomføre gode oppdrag.•

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Annonse

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Annonse