Annonse
VERDIER PÅ PILGRIMSFERD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har tatt på seg en sekk fullastet med norske verdier og vandret ut på pilgrimsferd i landets tjeneste. På veien har hun blant annet besøkt Sps nestleder, Ola Borten Moe for å snakke om «det norske». Grøss og gru... Foto: NTB-scapix. 
Kommentar

#Norskeverdier​Nei!!!!! Jeg orker ikke mer!

KOMMENTAR

Nå vet jeg hvem jeg skal stemme på til valget.

Jeg skal stemme på den politikeren som ikke har snakket om norske verdier under valgkampen.

Ja, jeg vet det er et sjansespill. Jeg risikerer å måtte bli hjemmesitter. Men det får bare stå sin prøve. Det er en større prøvelse å våkne hver dag til nok en runde i den pågående offentlige kranglingen om norske verdier.

Ifølge Sylvi Listhaug, Ola Borten Moe, Linda Hofstad Helleland og mange flere, så er vi visstnok i ferd med å miste vårt norske særpreg.

Nei, kjære politikere. Det er vi ikke. Det er bare dere som har lært å publisere innlegg på Facebook helt på egenhånd.  

Og for å si det sånn: Jeg selv er veldig norsk. Sannsynligvis alt for norsk. Jeg er patriot. Jeg stemmer ved valg, flagger på 17. mai, gråter en skvett når jeg hører «Ja, vi elsker» og får tårer i øya hvis det er pent vær på fjellet eller på fjorden. Jeg synes franskmenn er jålete, amerikanere dumme og engelskmenn sprø. Jeg drikker for mye i utlandet og låner for mye i hjemlandet. Jeg ser Skavlan på TV, spiser taco og torsk, og jeg klager på sjefen – jeg er faktisk veldig norsk!

Jeg heier til og med fortsatt på herrelandslaget i fotball. Norskere blir du ikke.

Men jeg er møkk lei politikere som åpner sine norske hjem og går på besøk til hverandre for å fortelle om hvor norske de er. Og om hvor mye de elsker rømmegrøt, norske flagg og middelalder-spel. De trekker på seg bunad og busserull og besøker hverandres mødre.

Hjælp!

Jeg ser Skavlan på TV, spiser taco og torsk, og jeg klager på sjefen – jeg er faktisk veldig norsk

Moral er bra, moralisme, derimot vil jeg ha meg frabedt. Tror ikke det er noen god norsk verdi heller, faktisk.

Det verdikjøret politikerne går på om dagen, er politisk moralisme. Det har vi vært noenlunde frie for her i landet. Politikerne har stort sett holdt seg til sak. Men nå skal de altså fortelle deg og meg om hva som gjør oss norske. Om hvilke holdninger vi bør ha. Om hvordan vi skal kle oss, te oss – hva vi bør kjempe og dø for.

Takk, som byr! Det holder lenge med sosial kontroll på klesstil, spisevaner og moral. Jeg har absolutt ikke behov for at landets kulturminister skal fortelle meg hva jeg skal spise, hva jeg skal tro på og hva jeg skal vise fram for omverden.

Så jeg ber pent: Vær så snill… Slutt med dette tøvet.

Kjære politikere. Kan dere ikke begynne å snakke om eldreomsorg, skole, barnehager, helsetjenester og skattepolitikk igjen? Jeg vil heller ha 10 «gir skattelette til dem som har mest fra før» enn enda en politiker som skal fortelle meg hva som er norske verdier.

Så desperat er jeg altså blitt.

Jeg vil heller høre om at «det handler om valgfrihet» 100 ganger til før 11. september, hvis det er prisen for å slippe å se og høre Siv Jensen besøke grandtanta til Martin Kolberg.

Så vondt gjør det.

«Neiiii… » Der datt det inn en pressemelding fra Arbeiderpartiet. Det er Hadia Tajik som lister opp hva hun mener er norske verdier. Snart skal hun på Dagsnytt 18 og verdikrangle med Listhaug og Borten Moe.

Og det er 51 uker til ferien….
 

Knut Petter Rønne

Knut Petter Rønne er redaktør i Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse.

Annonse

Knut Petter Rønne

Knut Petter Rønne er redaktør i Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse.

Annonse