Vipps

Illustrasjonsfoto.

Aldri ferdig med å innovere

Er Vipps den største innovasjonen siden oppskåret brød? spør Tor W. Andreassen i et innlegg forrige uke. For oss er ikke det så viktig, så lenge vi hele tiden leverer på forenkling, skriver sjef for Vipps, Rune Garborg.

Publisert Sist oppdatert

Rune Garborg er sjef for Vipps.

SYNSPUNKT: Andreassen konkluderer med at Vipps har blitt svært populært ved å gjøre betaling enkelt ved bruk av et telefonnummer og smarttelefonen, men at det neppe kan klassifiseres som en radikal eller disruptiv innovasjon.

Begrunnelsen til Andreassen er at pengene overføres på samme måte som før, og tiden det tar er den samme som ved tradisjonell bankoverføring.

I disse dager ruller Vipps ut straksbetaling som betyr at mottaker har pengene på konto i løpet av sekunder. I løpet av kort tid vil dette være tilgjengelig for alle kunder uavhengig av hvilken bank du bruker.

Hvorvidt dette fører til at Vipps plutselig klassifiserer som en innovasjon vites ikke. Det spiller heller ingen rolle. Det eneste som betyr noe er om brukerne opplever Vipps som en forenkling i hverdagen. I tillegg til å forenkle betalingen skal pengene være tilgjengellig på konto umiddelbart uavhengig av bankforbindelse.

Vi skal gjøre betaling befriende enkelt og vi har knapt startet.

Med nesten 2,8 millioner brukere og 400.000 transaksjoner daglig er Vipps blitt en viktig del av nordmenns hverdag, først og fremst fordi vi leverer på det som er vår viktigste målsetning: Forenkling.

Veksten innen vennebetaling har vært sterk helt fra oppstart, og den farten tar vi med oss videre. Både regningsbetaling og nettbetaling endres nå radikalt med Vipps, og det skjer på kundenes premisser.

Med innovasjonen på vennebetaling som basis jobber vi videre med å endre absolutt alt som gjøres av betaling: I butikk, på nett og fakturaer. Vi går fra å være en app for å sende penger mellom venner til å være en app for 360 graders betaling. Det kaller vi smartbetaling.

Alt handler om å gjøre en transaksjon, som oppfattes både som komplisert og et irritasjonsmoment, til noe enkelt. Først og fremst gjorde vi det å sende pengene langt enklere, og fjernet friksjonen der. Ved at man ikke lenger trengte å be den andre parten om kontonummer, ei heller logge inn i nettbank, tok vi første steg i å gjøre betaling smartere. Alt du trengte var et telefonnummer.

Nå går vi videre ved å samle flere av betalingsfunksjonene på ett sted. Innen bedriftsmarkedet er vi allerede godt på vei: Vi har nå rundet 50.000 bedriftskunder. Potensialet er stort, og innovasjonstakten er høy også fremover. Vi vet godt at vi ikke kan la det gå måneder mellom lanseringene av nye produkter, med globale giganter på vei med full kraft inn i Norge.

Straksbetaling med Vipps er en direkte konsekvens av at Vipps har valgt partnerskap som innovasjonsmodell. Dette utgangspunktet gjør at vi både får til løsninger som er bedre for kundene, men også langt billigere enn det som tilbys i dag – spesielt innen netthandel og faktura.

Ta faktura som et eksempel. Her har det vært svært liten utvikling i markedet de siste årene, og kundenes beste har ikke stått i fokus. 165 millioner fakturaer av over 400 millioner kommer fortsatt på papir, og vår målsetning er du alltid skal få tilbud om Vipps-faktura sammen med en papirfaktura.

Vi skal ikke bedømme om dette er radikal og disruptiv innovasjon, men vi tror brukerne vil sette pris på å betale en regning på 7 sekunder fremfor å logge seg inn i nettbanken og taste inn kidnummer og kontonummer.

I Vipps mener vi at innovasjonen må være på brukernes premisser og levere på det som gjør hverdagen bedre og enklere for dem. Veksten vår skyldes at vi så langt har levert på det, og at brukerne anbefaler oss videre til andre. Vipps skal fortsette å bruke kreftene på å gjøre betaling befriende enkelt for våre brukere og håper dette vil føre til at Vipps begeistrer med sin forenkling.

Vi overlater til forskerne å diskutere om det er distruptivt og innovativt og om Vipps er en større innovasjon enn oppskåret brød.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS