Illustrasjonsfoto.

Foto

Renedreuse | Dreamstime.com.

Hva er New Public Management konkret?

Publisert: 2. august 2018 kl 08.36
Oppdatert: 2. august 2018 kl 08.36

Noralv Veggeland er professor i offentlig politikk, HINN, Lillehammer.

SYNSPUNKT: Når det gjøres blir det lett oppfattet som en styringsform i seg selv. Det er feil. Det bør i stedet refereres til NPMs organisasjons- og styringsformer og angi dem med navn. For NPM er nemlig noen konkrete former og metoder innført ved reform og brukt av regjeringer, som den norske, i sin markedsorienterte politikk, oftest uten referanse til NPM. Kommentatorer i mediene følger den politiske retorikken og skaper kaos i hva det dreier seg egentlig om.

Hva er så disse konkrete NPM-formene og deres betegnelse i en norsk setting. De kan regnes opp.

Første formen er “foretaksorganisering” av offentlig virksomhet og velferdstjenester i særdeleshet. Privat sektors organisasjonsform overføres til offentlig sektor, de konkurranseutsettes og underlegges bedriftsøkonomiske krav til lønnsomhet. I velferdssektorer som barnehager, sykehus, eldreomsorg og barnevern dekker offentlige tilskudd deres utgifter.

Den andre formen er målstyring av offentlig virksomhet. Offentlige tjenester splittes opp, det settes mål for dem, kvalitet omgjøres til kvantitet og gis indikatorer som kan måles, telles og rapporteres som resultater i virksomheten til eierne, som sammenligner virksomhetene seg imellom. Bevilgninger tilpasses resultatene med straff og belønningsmekanismer.

Kommentatorer i mediene følger den politiske retorikken og skaper kaos i hva det dreier seg egentlig om

Den tredje formen er anbud. Offentlig virksomhet i stat og kommune lyses ut på anbud og konkurranseutsettes. Det vil si at private aktører leverer sine anbud/tilbud for å vinne utførerjobben. Økonomi blir dominerende som vinnerkriterium. Det skjer en privatisering ved at private næringsaktører utfører offentlige oppgaver.

Saken fortsetter under annonsen

Den fjerde formen er privatisering av offentlig virksomhet generelt. Det skjer på tre måter. Enten ved at offentlig virksomhet avvikles helt og private aktører overtar. Eller ved nevnte anbudssystemet. Private aktører blir utførere. Siste måte er foretaksorganiseringen. Offentlig virksomhet Organiseres som foretak under markedsrettet særlovgivning eller som hel- eller deleide aksjeselskap under lagt privat aksjelovgivning.

Den femte formen er styring ved regulering. Det opprettetes omfattende overvåkings- og kontrollorgan som erstatter det det ordinære byråkratiet. Det snakkes retorisk mye om deregulering for å slippe markedet til, mens virkeligheten preges av reregulering for å styre dette markedet. Nyliberalismen har skapt det som kalles reguleringsstaten.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.