Synspunkt

Illustrasjonsfoto.

Områdeløft i Oslo sør

Byråd for byutvikling i Oslo Hanna E. Marcussen svarer på hvorfor Holmlia syd og Bjørnerud ble valgt. I første omgang.

Publisert Sist oppdatert

Hanna E. Marcussen er byråd for byutvikling i Oslo.

SYNSPUNKT: Dagens Perspektiv skriver 23.03.2018 at beslutningen om å prioritere Bjørnerud og Holmlia syd for områdeløft innenfor den nye Oslo sør-satsingen er tatt på feil grunnlag. Bakgrunnen er frustrasjon fra beboere i Bjørndal, som mener deres delbydel burde vært valgt først.

Først og fremst vil jeg understreke at Bjørndal på ingen måte verken er glemt eller bevisst forbigått. Som så ofte i politikken er det mange hensyn å ta og vi må prioritere hardt. De to områdene som er valgt ut i Oslo sør scorer dårligst totalt på en rekke levekårsindikatorer.

Det er riktig at også Bjørndal scorer dårlig på flere sentrale variabler i statistikken, og hvilken delbydel som kommer dårligst ut vil til en viss grad avhenge av hvilke variabler som vektlegges.

Når valget likevel ble Holmlia syd i første omgang, er det basert på erfaring fra Groruddalssatsingen, der de samme utvelgelseskriteriene ligger til grunn.

Utvelgelseskriterier

Holmlia syd scorer dårligere på mange sentrale indikatorer knyttet til fattige barnehusholdninger, redusert funksjonsevne, andel kommunale boliger, andel blokkleiligheter, trangboddhet og ikke fullført videregående opplæring.

Det er med andre ord disse utfordringene som gjør at Holmlia syd har blitt valgt i en oppstartsfase. Det betyr ikke at vi ikke ser og anerkjenner utfordringene Bjørndal har.

Områdesatsning til hele bydelen

Det er også viktig for meg å poengtere at områdeløftene kun er én del av områdesatsingen. Områdesatsingen som helhet, som skal organiseres i tre delprogram: Oppvekst og utdanning, nærmiljø og forebygging og sysselsetting, har hele Bydel Søndre Nordstrand som nedslagsfelt.

Basert på erfaringer fra Groruddalssatsingen vet vi at det er viktig å ikke gape over for mye i starten av en ny satsning

Det betyr at for eksempel skoler utenfor de to områdeløftområdene vil kunne ta del i ekstrainnsatsen allerede i 2018.

Første skritt

Den nye Oslo sør-satsingen er i en oppstartsfase, og basert på erfaringer fra Groruddalssatsingen vet vi at det er viktig å ikke gape over for mye i starten av en ny satsning.

I Groruddalen startet man med ett og ett område, men fordi vi også er utålmodige og ser at disse prosjektene fungerer godt starter vi nå opp med to. Likevel: Det er mye som må på plass når vi går i gang med en ny satsning, og for å få til varige endringer må vi jobbe målrettet og bygge sten på sten.

Gull verdt

Jeg forstår at beboerne på Bjørndal er utålmodige og ønsker seg en ekstrainnsats allerede nå, og jeg er oppriktig glad for det sterke lokale engasjementet.

Det er gull verdt – og en viktig forutsetning for at vi sammen skal få til endring. Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand har vedtatt at Bjørndal bør være neste område ut når nye områdeløft igangsettes, og det har også vi i byrådet stilt oss bak

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS