Burde kunstig intelligens være tilgjengelig for alle?

Foto

 AFP PHOTO / Rob Lever.

Teknologiens fire store globale utfordringer

Publisert: 9. januar 2018 kl 08.23
Oppdatert: 9. januar 2018 kl 09.48

Pat Gelsinger er CEO i  VMware – global leverandører av datasystemer for bedrifter og næringsliv.

SYNSPUNKT: Flere spurte om nøyaktig hvem som får nytte av kunstig intelligens og Internet of Things (IoT) under verdens største teknologikonferanse i Portugal –  Web Summit i Lisboa. Vil den nye teknologien vi bruker begrenses til noen heldige få? Eller vil den komme alle til nytte, uansett hvor de kommer fra eller hva slags økonomi de har? Jeg brenner for temaet og mener at svaret er ja.

Bransjen er nå vitne til en nesten superheltlignende kombinasjon av fire teknologier:

Mobilitet, skytjenester, kunstig intelligens og IoT (sammenkoblede enheter).

Alle er i seg selv fantastiske. Men slått sammen vil de transformere våre liv. Jeg er optimistisk og tror dette vil komme alle på jorden til gode. Vi må bare sørge for at utviklingen skjer i så massiv og global skala som mulig.

Mobil teknologi gir en enorm rekkevidde. Skytjenester gir oss enorm datakraft. Kunstig intelligens lar oss bruke innsikt fra massive mengder data til å skape helt nye forretningsmodeller. Tilkoblede enheter (IoT) kombinerer den fysiske og digitale verden sammen overalt. Til sammen kan dette løse verdens største problemer – både innen helse, klima, ekstremisme og fattigdom

Sykdom og klima

Saken fortsetter under annonsen

Farlige epidemier har plaget menneskeheten i tusenvis av år. Dyptlærende algoritmer skaper nå medisinske gjennombrudd og forbedrede diagnoseverktøy. De lar oss utvikle behandlinger mer effektive enn noensinne. Genforskning innen DNA bringer oss et stort steg inn i framtiden for hvordan vi forstår og behandler sykdom.

Med ny telemedisin kan vi tilby helsepleie til milliarder av mennesker i avsidesliggende og fattige verdensdeler. Veldedighetsorganisasjonen Gates Foundation hevder vi nå har alle nødvendige verktøy for å kunne bekjempe malaria innen år 2040. Med genterapi og biologisk forskning er det realistisk å kurere blindhet i en global skala.

Husk at ­teknologien er nøytral og at det er vår jobb å sørge for at den når sitt fulle potensial

Den kanskje vanskeligste utfordringen er den kommende klimakrisen. Mens vi renser opp etter den industrielle revolusjonen og får bedre kontroll på karbon, vann og avfall, blir det gjort enorme fremsteg innen fornybar energi. Håpet om bærekraftig energiutvinning er ikke lenger en fjern drøm. Tilkoblede enheter i IoT-forsterkede smartbyer bidrar til å redusere negative miljøeffekter fra transport og bygningsarbeid som står for nesten 25 prosent av globale utslipp.

Energieffektiviteten vår kan bedre seg dramatisk og innen 2050 vil bilparken bestå av 75 prosent nullutslippskjøretøy. Ny teknologi gir også bedre livssyklus for vann og avfall. IoT kan tilrettelegge for en sirkulær økonomi og lar oss spore og overvåke hele planetens helse med større nøyaktighet enn før.

Fattigdom og ekstremisme

Ekstremisme er den tredje utfordringen, og der er det ingen enkle svar. Men håpet ligger i mer utdanning, tilgang på internett og billige mobiltelefoner. Å skape jobber er også en kritisk del av puslespillet. Teknologi blir sentralt i fremtidens jobber det neste tiåret. En ny undersøkelse fra Institute for the Future, anslår at 85 prosent av jobbene i 2030 enda ikke har blitt funnet opp. Vi må legge til rette for opplæring som sikrer at denne teknologiske utviklingen når alle.

Saken fortsetter under annonsen

700 millioner mennesker lider fortsatt av fattigdom og tjener mindre enn 16 kroner dagen. Fattigdommen er den fjerde store utfordringen og er spesielt utbredt i bygdestrøk. Der har billige mobiltelefoner nå blitt enormt viktig for flere bønder. Like viktig som husdyr, frø, vannforsyning og gjødsel. De får nå tilgang til lån, værmeldinger og kritisk informasjon om husdyrsdrift, avlingstider og mer.

Teknologi er ikke noen universalkur. Men den teknologiske revolusjonen som skjer er likevel det kraftigste verktøyet vi har. Utviklingen går raskere enn noen gang, og det skremmer noen. Men husk at teknologien er nøytral og at det er vår jobb å sørge for at den når sitt fulle potensial de neste ti årene. Det potensialet er å gi verdi til alle mennesker og ikke bare noen få.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.