Skriv til DP SYNSPUNKT.

Stein Lier-Hansen, direktør i Norsk Industri.

Tror Stein Lier-Hansen at markedet løser alt?

Lederen i Norsk Industri svartmaler kommunal avfallsbransje i Ukeavisen Ledelse 21. september. Han bommer grovt. Lier-Hansen skjønner tydeligvis ikke at det handler om miljø og samfunnsansvar, skriver Øivind Brevik og Svein Kamfjord.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal avfallsbransje har siden 1860 hatt ansvaret for avfall fra norske husholdninger og mindre næringsaktører.

Den gang som nå handler det om ansvar for miljøet. Husholdningsavfallet utgjør dessuten bare 20 prosent av avfallet i Norge. Industri og næringsliv står for rundt 80 prosent, som private avfallsaktører håndterer.

Vi må øke graden av materialgjenvinning betydelig om vi skal realisere Norge og EUs erklærte målsetning om å være et lavutslippssamfunn innen 2050. Det krever en satsing på infrastruktur som kun de kommunalt eide selskapene har vist vilje til.

Et vesentlig poeng er at private tilbydere ble opprettet fordi de så et potensial til å tjene penger. Det må vi ikke glemme.

Det som sist illustrerer dette, er de senere årenes store konkurser i privat avfallsbransje. Eieren av Veireno er nå dømt til fengsel. Det ble søppelkaos i Oslo, og rundt 150 norske kommuner ble hardt rammet av en annen stor konkurs. Er det slike tilstander Norsk Industri snakker varmt for som innovative problemløsere for innbyggerne?

Når renovasjonstjenesten skal utføres står en overfor to valg: Skal man sette ut tjenesten på anbud, eller sørge for å gjøre tjenesten selv? Kravet om kostnadseffektive løsninger er en konstant forventning fra landets folkevalgte. Innbyggerne ønsker lavest mulig gebyr, men også forsvarlige og effektive tjenester.

I land som Tyskland og Storbritannia har man over tid, og i økende grad, tatt tjenester innenfor energi, avfall og vann/avløp tilbake i egen regi. Private aktører leverer ikke innovative løsninger raskt nok i tråd med målsettingen om gjenvinningssamfunnet og FNs bærekraftsmål.

Det er åpenbart fristende for en privat aktør å kapitalisere så lenge som mulig på sine investeringer før en er villig til gjennomføre nye løsninger. Det blir til et problem når politikken skal fremme folks helse og jordens tåleevne for utslipp fra menneskelig aktivitet.

Erna Solberg har erklært Norges forpliktelser om å være et lavutslippssamfunn innen 2050. Det krever at ressursene vi omgir oss med helst går i evige kretsløp.

I dag materialgjenvinner vi 38 prosent av avfallet i Norge. Målet er nå 65 prosent materialgjenvinning i 2035. Det er bare 17 år til, og krever nytekning og innovasjon innenfor både organisering og teknologi. Det som bygges og investeres i dag, skal sikre at vi når målet.

Private aktører leverer ikke innovative løsninger raskt nok

Erfaringen er at private tilbydere av tjenester ikke investerer i behandlingsanlegg for avfall. Det har de knapt noen gang gjort.

Kommuner og deres avfallsselskaper kan ikke lene seg tilbake og tenke at dagens investeringer gir for dårlig økonomisk avkastning. De må finne løsninger for våre barns fremtid i et marked som ikke eksisterer. Derfor lager de løsningene selv. Og samtidig kjøper de tjenester i markedet når det eventuelt er et alternativ. De tar sitt samfunnsansvar på alvor.

Tidligere president Barack Obama var nylig på norgesbesøk. I sin tale pekte han på hvordan man rundt årtusenskiftet hadde en slags arroganse som sa at markedet løste alt, bare markedet er fritt og åpent. Finanskrisen viste at antakelsen var feil, sa han.

Utviklingen har ikke Lier-Hansen fått med seg. Det er trist, fordi kommunene ønsker private tilbydere velkommen. De ønsker å samarbeide når det er til innbyggernes og miljøets beste. Da må også disse tilbyderne vise seg tilliten verdig.

De private aktørene må vise at de kan og vil ta ansvar gjennom handling, og ikke bare prat.

Øivind Brevik er administrerende direktør i KS Bedrift. Svein Kamfjord er direktør for avfall i KS Bedrift.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS