Gründere

Ullgründer Gunn Anne Vinje Lyngstad deler erafringer og gir råd til andre med en gründer i magen.

Få hjelp til å bli din egen sjef

Sju råd som kan hjelpe deg gjennom gründertiden.

Publisert Sist oppdatert

Gunn Anne Vinje Lyngstad er gründer og daglig leder av Lanullva AS. Lanullva designer og produserer ullprodukter.

Som nyutdannet fra BI flyttet jeg i 2007 hjem og tok over den lille ullvarebedriften som min mor hadde startet. Jeg var full av hjemlengsel, energi og gründervilje. Min mor hadde startet opp alene og drevet med noen få ansatte. Jeg ønsket å videreutvikle bedriften, få den til å vokse og utvikle nye produkter. Siden den gang har jeg opplevd både smeller og seiere. Etter hvert har jeg funnet mine metoder for å takle begge deler.

Å lykkes som gründer og bedriftsleder er ingen enkel øvelse. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun 27 prosent av nyetablerte foretak fortsatt er aktive etter fem år. Det var mye jeg ikke visste da jeg tok over, som jeg har lært gjennom erfaring og over ti år i gründertilværelsen. Gjennom å dele av mine erfaringer håper jeg å kunne hjelpe flere gründerspirer til å bli sin egen sjef.

Kun 27 prosent av nyetablerte foretak er fortsatt aktive etter fem år

1. Vær tydelig på idéen din og brenn for den

Det er hardt arbeid å starte opp en bedrift, og gründertilværelsen er ingen åtte-til-fire-jobb. Arbeidsdagen er ofte lang og du vil møte motgang. For å holde motivasjonen oppe også i travle og utfordrende tider, er det viktig at du er tydelig på gründerideen din, og at du brenner for idéen og det du driver med. I perioder må du rett og slett være villig til å jobbe «ræ…» av deg. Jeg har både bannet og grått når de verste sjøslagene har kommet over meg.

2. Sørg for å begeistre kundene

Med en klar gründeridé vil du tydeligere kunne se hvilken målgruppe du bør henvende deg til og hvem som kan bli dine kunder. Du må begeistre kundene dine og gi dem gode brukeropplevelser med produktene eller tjenestene dine. Det er helt nødvendig for å oppnå vekst og gode resultater.

3. Vit hva du kan og ikke kan

For å realisere gründerideen din må du involvere mange fagdisipliner. Da er det viktig å vite hva du selv er god på og hva du må hente inn kompetanse på. Når du henter inn kompetanse gjennom eksterne leveranser må du være oppmerksom på at ikke alle der ute vil dele ditt verdigrunnlag og synspunkt på hva en god leveranse er. Jeg har også lært mye fra mentorer med annen erfaring enn det jeg selv har, og jeg vil anbefale gründer-spirer om å prøve å skaffe seg en mentor eller ta del i en mentorordning. Husk også at det er viktig å få på plass et engasjert styre med ulik erfaring. Det er uvurderlig i en vekstfase.

4. Tål motgang og ikke gi deg

Det er skummelt å satse på en gründeridé, og som gründer vil du oppleve motgang og til tider mange tunge bakker å komme opp. Du må tåle denne motgangen og være i stand til å ikke gi deg. Jeg møtte tidlig motstand fra de etablerte kjedene, som ikke ville ta inn produktene mine. Jeg måtte da selv stå for salget av produktene og valgte å etablere nettbutikk og en egen konseptbutikk. Senere har jeg åpnet flere konseptbutikker.

5. Se muligheter og tørre å satse

Lanullva holder til i den lille bygda Lyngstad på Nordmøre og da jeg skulle etablere konseptbutikk fantes det ikke butikklokaler der. Vi måtte se på andre muligheter og vi hadde et falleferdig bryggehus. Vi gikk i gang med ombygging og oppussing og forvandlet bryggehuset til et moderne butikklokale. Dette har vært en suksess, og gitt oss muligheter et vanlig butikklokale ikke kan tilby. Gå gjerne for en annerledes løsning, og utnytt mulighetene som ligger i at du gjør noe annerledes.

6. Ha god kontroll på økonomien

Det koster å etablere en gründerbedrift. Du må ha kontroll på økonomien og være bevisst på hva du bruker penger på. Det er også viktig å velge riktig bank. En bank som har forståelse og fokus på gründervirksomhet, og som har is i magen til å bli med deg på både oppturer og nedturer, er helt avgjørende.

7. Husk å feire

I tillegg til at du vil møte motgang, vil du også oppleve seire og at du får til det du har jobbet hardt for. Det gir motivasjon og pågangsmot til å stå på og jobbe videre neste gang du møter på utfordringer. Jeg oppfordrer alle gründerspirer til å feire alle mål som er oppnådd, både små og store, og husk å være stolt over det du har skapt!

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS