Navn i uken

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad leder regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen.

Fra ballbinge i Evje til toppscorer i Oslo

Da KrFs nestleder og Kjell Ingolf Ropstad ble intervjuet om politikk og ideologi i Dagens Perspektiv på sensommeren i fjor, understreket han at han «liker livet på vippen».

Publisert Sist oppdatert

Han sa sågar at han «mener Stortinget er mer demokratisk med en mindretallsregjering».

Ikke mange ukene etter, så reiste Ropstad land og strand rundt for å kjempe for at hans kjære KrF skulle innlede regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre, mens partilets leder, Knut Arild Hareide reiste samme ruta for å overbevise landets KrF-ere om at partiet heller burde søke regjeringsmakt sammen med Ap og Senterpartiet.

Like vel skal de to partitoppene fortsatt være gode og nære venner. Hareide pleide i høst å innlede nesten alle intervjuer med å påpeke at han bare blir «mer og mer glad i Kjell Ingolf».

Men nå er det nestlederen som er forhandlingsleder på Hadeland, der de fire borgerlige partiene forsøker å forhandle fram et grunnlag for den første borgerlige flertallregjeringen siden Kåre Willochs borgerlige regjering i 1983.

Går det veien for Ropstad, vil det bety det definitive nederlaget for kompis Hareide. Da vil nok den unge KrF-stjerna fra Evje rykke opp som partileder og partiets førstemann i regjering. Går det skeis, vil de to bestevennene stå igjen med et splittet parti. Det er langt fra sikkert at det da bare er å ta et lett skritt mot venstre og menge seg med Støre, Vedum og Lysbakken.

Selv sier Ropstad at det slett ikke er opplagt at de blir enige Hadeland. Han prøver å late som om politikklivet går videre som før, dersom forhandlingene ikke kommer i mål. Det er selvsagt bare prat. De vil bli enige. For Erna Solberg vil borgerlig samling i regjering være kronen på hennes poltiske verk – en bragd rett og slett. For Ropstad og KrF vil et negativt resultat føre partiet inn i nok en krise med mer usikkerhet og enda mer limbodans. Da vil i alle fall sperregrensen komme løpende.

Men Ropstad er en liten luring. Han klarte å snu stemningen i KrF over på sin side ved å kreve endringer i Abortloven. Og nærmest ut av det blå, fikk han tilsynelatende støtte fra statsministeren.

Ropstad vil nok ikke komme hjem fra Hadeland med en ny Abortlov i kofferten, men han kan få med seg noen formuleringer, noen utredninger eller en slags «pakke» om bioteknologi eller tvillingabort, som han så må selge inn til sine egne. En slags «50 prosent seier», som KrF-ere nå har begynt å snakke om. Det holder nok. Ropstad er en habil spiller, som har scoret mangt et mål. Og han er en god jeger, som har felt både hare og elg.

Den unge KrF-profilen Ropstad er født i 1985 og begynte sitt politiske engasjement i klasserommet på Moisund, ved Evje i Aust Agder. Ungdommene der ville ha ballbinge og saken havnet etter hvert i kommunestyresalen. De unge fikk ballbinge og et eget ungdommens kommunestyre. Der ble selvsagt Ropstad leder. Kanskje ikke så overraskende med en far som ordfører.

Etter å ha sittet i mange år i Evje og Hornnes’ kommunestyre og i fylkestinget, møtte Ropstad for første gang på Stortinget 20 år gammel – som vararepresentant. Han fikk fast plass i 2009, og sitter i dag i Finanskomiteen. Ropstad var også leder av KrFU fram til 2010.

I dag bor nestlederen og forhandlingslederen med sin kone Arnbjørg og sin to år gamle datter på Grünerløkka i Oslo. Han har brukt mye tid på fotballen også i hovedstaden. Som fiskende spiss på foballlaget til Oldenborg Idrætsselskab, som ble opprettet av studenter ved Menighetsfakultetet i 1999 er Kjell Ingolf Ropstad noe av en legende. I 2010-sesongen ble han soleklar toppscorer og scorte i snitt hele 2,7 mål per kamp.

Han klarer sikkert å score nok til å innkassere en personlig seier på Hadeland også. /

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Powered by Labrador CMS