Navn i uken

Gunhild Stordalen presenterte den nye EAT-rapporten hos Bama i Oslo denne uka.

Gunhild Stordalen

Publisert Sist oppdatert

Legen fra Muggerud utenfor Kongsberg ble verdenskjent i Norge da hun i slutten av 20-årene ble «dama til Petter Stordalen».

Gunhild Anker Stordalen jobbet med en doktorgrad i medisin ved UiO da hotellmilliardæren kastet sitt blikk på henne.

De to ble sammen etter at han vant et veddemål om hvem av de to som var raskest på Bygdøymila – «et løp for deg som liker å løpe på stier og i vakker natur» – ifølge Laagedalsposten.

Men Stordalen, Gunhild altså, har de siste årene vist seg som noe langt mer enn dama til Petter. Hun står fjellstøtt og trygt på egne bein, og har fått en hel verden til å engasjere seg i klima og kosthold – samtidig.

I 2013 stiftet hun EAT Food Forum som har utviklet seg til en viktig konferanse for mat, miljø og ernæring globalt. År for år har denne konferansen vokst seg større og viktigere – og både lokale kjendiser og den globale eliten har flokket seg rundt henne.

Men livet har absolutt ikke bare smilt til Gunhild Stordalen. I oktober 2014 fikk hun påvist en livstruende bindevevssykdom – såkalt systemisk sklerose. Hun har senere gjennomgått krevende og eksperimentelle behandlinger med stamcelletransplantasjon. Hun har blitt bedre, og dårligere – og litt bedre igjen. Alt dette med offentlighetens skarpe lys rettet mot seg.

Denne uken preger hun på ny avis- og nettsider verden rundt. Nå er hun aktuell med EAT Lancet Commision – en rapport som nylig ble akseptert for vitenskapelig publikasjon i det anerkjente medisinske tidsskriftet. Rapporten fastsetter intet mindre enn et mål for et matsystem for kloden.

Den vitenskapelige rapporten er utarbeidet av 37 verdensledende forskere. Rapporten gir blant annet råd om hvordan vi må legge om kostholdet vårt for at det skal bli nok mat til alle verdens mennesker innen 2050.

Stordalens rapport slår fast at dersom man skal ha et sunt og bærekraftig kosthold i 2050, må kjøttforbruket halveres. Igjen kobler hun klima og kosthold sammen – og treffer midt i det politiske ordskiftet både hjemme og ute. Rapporten har blitt møtt med kritikk fra norsk landbruk og fra profilerte Senterparti-politikere. Der i gården vil man «nyansere bildet».

Vel, det kan de gjerne prøve. Problemet er at det ikke er noen hyperaktive miljøaktivister som påstår at vi må halvere kjøttforbruket vårt. Det står i «The Lancet», lissom.

Forresten, tirsdag denne uken ble Gunhild Stodalen 40 år. Gratttis 'a, Gunhild!

Gunhild Stordalen

Født: 1979, i Haugesund

Oppvokst: På Muggerud

Utdanning: Cand Med fra UiO i 2007. Doktorgrad i 2010

Sivilstand: Gift, med Petter Stordalen i 2010

Aktuell: Lanserer rapport som hevder at verden må redusere kjøttforbruket med 50 %


Powered by Labrador CMS