høyesterett

Høyesterett forkaster Skanska-anke

Publisert Sist oppdatert

Seks anleggsarbeidere får beholde jobben i Skanska etter at Høyesterett har forkastet en anke fra selskapet.

– Dette er en gledens dag for de seks anleggsarbeiderne. Tre års kamp er over. Endelig har vi fått en avklaring, sier hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik i Skanska til FriFagbevegelse.

Skanska måtte foreta en kraftig nedbemanning for tre år siden. Blant de oppsagte var de seks anleggsarbeiderne som alle hadde lengre ansiennitet enn flere som fikk beholde jobben. De seks var medlemmer i Arbeidsmandsforbundet, og fikk støtte av forbundet og senere LO til å ta saken rettens vei.

Høyesterett kom til at Borgarting lagmannsrett har krevd mer for at Skanska kunne fravike ansiennitetsprinsippet enn hva regelen gir grunnlag for. Samtidig påpeker retten at feilen ikke får betydning her, fordi Skanskas saksbehandling var så vidt mangelfull at oppsigelsene må settes til side som usaklige.

Paragrafen i Hovedavtalen det har vært uenighet om sier at «ved oppsigelse på grunn av innskrenkning/omlegging, kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn».

Skanska og NHO mener det betyr at ansiennitet bare er ett av flere momenter som skal tas med i vurderingen ved nedbemanning. Arbeidsmandsforbundet og LO mente på sin side at ansiennitet skal være hovedregelen ved nedbemanning, men at det kan gjøres unntak når det foreligger saklig grunn.

Skanskas prosessfullmektig, Jarl Borgvin Dørre, sier til Rett24 at dommen etter hans syn gir Skanska fullt medhold i anførslene om at lagmannsretten la til grunn en uriktig norm for utvelgelse for tariffbundne virksomheter ved nedbemanning.

Powered by Labrador CMS