Annonse
Trond Giske kan bli den første av flere i Ap som ikke får fornyet tillit. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Navn i uken

Hva med å ta en for laget?

NAVN I UKEN | Hva skal du med fiender når du har slike venner, er et betimelig spørsmål å stille i retning av Arbeiderpartiet.

Trond Giske-saken i ferd med å legge #metoo-problematikken og hensynet til varslerne igjen i grøfta. Maktkamp og stygge politiske triks står snart alene igjen på arenaen.

Det er et saying at det er to ting man ikke vil vite hva er laget av. Det ene er pølser. Det andre er politikk.
Legg på den velkjente Haakon Lie-formuleringen om at «Arbeiderpartiet er faen ingen søndagsskole», og du kommer inn i et vepsebol av et maktspill man sjelden ser maken til i noen andre bransjer.

Det som slår meg er at Trond Giske ikke er villig til å «ta en for laget».

Uansett hva man mener om når og hvordan Giskes eventuelt skal «komme tilbake» i sentrale Ap-posisjoner: Hvorfor vil han partiet sitt så vondt? Selv om han føler seg urettferdig behandlet og vil vise at han ikke lar seg «knuse som ei lus», slik de har tradisjon for i Arbeiderpartiet: Hva er vitsen med å kjempe for å reetablere seg selv, dersom hele partiet blir dratt ned i søla? For det er dit Ap er på vei om dagen. Mens nesten alle opposisjonspartiene noterer framgang på målingene, mister Ap oppslutning.

De som trodde Giske-saken var i ferd med å gli over, tok feil. Giske har selv bidratt til at forsøket på å legge saken død, ikke var særlig vellykket. Først ved å hevde seg nærmest frifunnet på Facebook, etter at partiledelsen konkluderte med at saken var ferdig behandlet. Så kom striden om nominasjoner til ulike posisjoner i Trøndelag Arbeiderparti. Og da dansevideoen av Giske på bar kom, var det gnisten som satt fyr på hele partiet – også sør for Trondheim – nok en gang. Støre er drittlei, og sa vel nærmest rett ut at nok var nok. Giske svarte tilbake at «Vi har den lederen vi har, til vi får en ny». Giske har senere moderert den uttalelsen. Men at han senker guarden noe, kan like gjerne være fordi han ser at man til og med i Trøndelag nå begynner å bli lei av å støtte ham.

Så igjen: Hvorfor ikke ta en for laget, Trond Giske? Hvorfor ikke være snill og menig Ap-gutt på bakerste benk i et års tid, før du igjen søker høyere posisjoner i partiet? Det blir uansett baluba igjen den dagen trønderne skal nominere folk til stortingsvalget i 2021.

Det kan virke som om verken Giske eller hans støttespillere ser hvor farlig denne saken er for Ap. Ser man på reaksjonene den siste uka, virker det som at det er «menn som pusher 50» som forsvarer Giske. Det er de som forsøker å være prinsipielle med hensyn til å skille dansevideo fra tidligere tjafse-adferd.

Problemet er: Det hjelper ikke. Disse gutta – og Klassekampen, da – bærer tvert imot mer ved til bålet. Jeg tror unge velgere, og især unge kvinnelige velgere, er møkka lei. Dette er velgergrupper Ap sårt trenger. Og de vil ikke stemme på et parti som i deres øyne framstår som et parti for maktkåte gubber.

Men Ap er splittet. Motsatt vil ikke tradisjonelle AP-velgere i distriktene stemme på et parti der – etter deres mening – høyt utdanna broiler-politikere i Oslo styrer showet i en intern maktkamp mot Giske og «distriktene».

Det er dette som er etterlatt budskap, som det heter. Det er ingen vinnersits. Det er en tap-tap-situasjon.

Hvis ingen snart tar en for laget, er det flere enn Trond Giske som ikke vil få fornyet tillit.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Annonse

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Annonse