Annonse
– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten. 

Skatteoppgjøret for 2018 ga 600 milliarder kroner i skatteinntekter

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 332.000 selskaper er nå ferdig. Selve skattelistene blir tilgjengelige 5. November, melder Skatteetaten.

I en pressemelding skriver de at fjorårets skatteoppgjør ha 600 milliarder kroner i skatteinntekter. 85 av disse skattemilliardene ble betalt av 332.000 selskaper (unntatt skatteinntekter fra oljevirksomheten).

Tilbakebetalt 40 milliarder

3,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt til sammen 40 milliarder kroner i årets skatteoppgjør, og 800.000 betalte restskatt på til sammen 25 milliarder kroner.

For de som fikk skatt til gode var snittbeløpet 12.800 kroner mens snittbeløpet for de som fikk restskatt var 32.000 kroner.

– De fleste treffer godt med å betale riktig skatt gjennom hele året. Har du fått restskatt eller skatt til gode skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Feil i skatteoppgjøret

Du kan endre skattemeldingen selv opp til tre år etter leveringsfrist.

Skulle du oppdage feil i skatteoppgjøret kan du fortsatt i de fleste tilfeller endre det selv slik at Skatteetaten kan rette opp opplysningene, beregne skatten på ny og sende deg et nytt skatteoppgjør.

Siden oktober i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 482.000 unike innlogginger. Det er omtrent likt med året før.

Til sammenligning var det i året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk fordelt på nær 927-000 unike innlogginger. 239.000 har det siste året vært inne og sjekket hvem som har søkt på dem, noe som er på nivå med året før.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Annonse
Annonse