styrearbeid

Den store styre-prøven

Hvor var styret ditt da Erna stengte Norge, spør Turid E. Solvang.

Publisert Sist oppdatert

Turid Elisabeth Solvang, stifter og daglig leder FutureBoards AS, med-stifter og tidligere daglig leder Norsk Institutt for Styremedlemmer

SYNSPUNKT. Mens samfunnet og næringslivet er i dyp krise - nærmer vi oss generalforsamlingssesongen. Tiden da aksjonærene skal velge kloke kvinner og menn som skal ta de endelige strategiske beslutningene på vegne av selskapet, kundene, leverandørene og ansatte. Og ikke minst; samfunnet virksomheten er en del av.

Den norske eierstyringsmodellen er basert på et strengt beslutningshierarki: Aksjonærene velger styret som igjen ansetter daglig leder. Han/hun har ansvar for daglig drift, bortsett fra ‘saker som etter selskapets forhold er av uvanlig art eller stor betydning.’ Ref Aksjelovens paragraf 6-14, andre ledd. Det vil si dagens situasjon

Vanligvis samles styremedlemmene til fysiske møter med noen ukers mellomrom til et halv eller hel-dags styremøte. Sakene er nøye forberedt, og sakspapirer er sendt ut i god tid gjennom sikre kanaler. Styremedlemmer som av ulike grunner ikke kan møte opp deltar på telefon eller videolenke. Her tas de endelige strategiske beslutningene som påvirker medeierne, kundene, leverandørene og ansatte. Og ikke minst; samfunnet virksomheten er en del av.

Så stengte Erna Norge. Og hvor er styret ditt nå? Hva gjør styremedlemmene, og hvordan gjør det det? Har de stengt seg inne eller ute av styrerommene sine? Hvem tar styringa?

Myndighetene har lagt klare retningslinjer for hvordan vi skal og bør opptre for å minimere skadevirkningene for enkeltpersoner, bedrifter og samfunnet så langt det lar seg gjøre. Advokater, revisorer, ledelseskonsulenter og andre rådgivere kan bistå med tolkning av lover og regler. På slutten av dagen er det likevel styret som har ansvaret for de kvalifiserte vurderingene, endelige beslutningene; Når skal det permitteres? Hvem skal permitteres? Er egenkapitalen intakt eller er den tapt? Er fortsatt drift forsvarlig? Hvordan kommunisere vi med alle våre interessentgrupper?

Velfungerende styrer kjennetegnes blant annet av et åpent og tillitsfullt samarbeid mellom styremedlemmene og med selskapets ledelse. I dag er det kritisk og selve fundamentet for virksomhetens videre eksistens. Det er også avgjørende at styret er sammensatt av personer med ulik bakgrunn, kompetanse og tankesett, slik at det kan tenkes korte og lange tanker – samtidig. Og at styret ivaretar kontrollfunksjonen samtidig som kreativitet får blomstre. Det er i og for seg ikke revolusjonerende.

Måten styret jobber vil imidlertid endres fundamentalt, i uoverskuelig fremtid. Først og fremst vil det være nødvendig med hyppigere samhandling, og raskere beslutningstakt. Ofte med ufullstendige beslutningsgrunnlag. Rett og slett fordi fremtiden er særdeles uforutsigbar. Da må man stole på tidligere erfaringer, vurderingsevne og hverandre. Dernest må diskusjonene og beslutningene foregå i det digitale rom, siden mange styremedlemmer er i karantene, i tillegg til at myndighetene anbefaler minst mulig sosial kontakt. Noen selskaper har allerede gode rutiner og tekniske løsninger for slike møter, mens andre leter rundt i ‘space’ for å finne ut hva som vil fungere best for dem.

Noen styremedlemmer vil også trenge ekstra datateknisk bistand for å henge med. Datasikkerhet står høyt på agendaen i de fleste selskaper og digitale portaler for sikker utveksling av styredokumenter er vanlig. Da må man ikke glemme å sørge for sikre kanaler for utveksling av lyd og bilde.

Corona-krisen får også konsekvenser for gjennomføring av generalforsamlingene. Kan de utsettes? I så fall hvor lenge? Kan de avholdes virtuelt? Hvordan skal det stemmes? Styrets risikovurdering blir blant annet et viktig tema og allerede utsendte forslag om utbetaling av utbytte til aksjonærene og ledelsens bonusordninger kan bli endret. Denne artikkelen fra Harvard Law Scool Forum on Corporate Governance gir noen eksempler på dilemmaer og løsninger fra både Kina, Singapore, Europa og USA.

Vi vet ikke hvor lenge unntakstilstanden vil vare, og vi aner ikke konsekvensene, men vi vet at det går over. Så hvordan rigger du ditt styre, og hvordan rigger styret ditt seg for fremtiden?

Powered by Labrador CMS