Koronaviruset

Det forskjellene i Norden handler om

Jeg er stolt over at Norge og Danmark har tatt et humanitært standpunkt og innledningsvis tilsidesatt økonomi. Når vi nå beveger oss fremover i tid, må vi sikre den økonomiske aktiviteten i samfunnet, skriver hodejeger Lars Esholdt.

Publisert Sist oppdatert

Lars Esholdt, rekrutterer, driver selskapet Esholdt Executive Search.

SYNSPUNKT. Det er bemerkelsesverdig at Statsminister Mette Fredriksen i Danmark ikke legger skjul på at hun har tatt egne avgjørelser under Korona og er stolt over det.

Naturligvis er det en samlet regjering som står bak, men for en dansker er det naturlig at makt sentraliseres når mange og vanskelige beslutninger skal fattes i en unntakstilstand.

Danmark har således ført an både når det gjelder begrensninger (lock-down) og gradvis åpning. Norge valgt etter kort til samme tiltak. Statsminister Erna Solberg fremstår også som et statsoverhode som inviterer til et sterkere samarbeid på tvers av partiene.

I Sverige vokser det frem konturer av en teknokratisk stat hvor ekspert Nils Anders Tegnell er primær formidler. Tegnell er ikke folkevalgt og ville ikke i Norge eller Danmark ha den nødvendige legitimitet, men i Sverige tror man på autoriteter. Som norsk/dansk skremmer det meg når en ikke folkevalgt synes å ha kontrollen.

Hvem er eksperten? Hva er ekspertens menneskesyn?

Kanskje skyldes dette at Danmark og Norge anerkjenner problemets omfang, men jeg vet også at svenskene ikke er dumme. Når man velger å angripe problemer på en alternativ måte i forhold til naboland, så er det i mine øyne enda viktigere at disse beslutninger presenteres av ansvarlige folkevalgte. Det er det vårt demokrati hviler på.

Jeg tror ikke at vi kommer utenom Korona og vi leve med den til en vaksine utvikles. Spørsmålet er hvor mange som vil dø og hvor lenge vi kan bevare kontrollen på kurven

Jeg er stolt over at Norge og Danmark har tatt et humanitært standpunkt og innledningsvis tilsidesatt økonomi. Når vi nå beveger oss fremover i tid, må vi sikre den økonomiske aktiviteten i samfunnet.

Korona er en naturkatastrofe. Testen for oss nå er å vise solidaritet, realisme, sammenhold og medmenneskelighet. Hvis vi i Norden ikke kan utvise forståelse og et positivt menneskesyn og fremstå samlende, ærlige og humane og følge våre folkevalgtes anbefalinger, så ender ikke dette godt. Vi har også ansvar på et globalt plan hvor hovedparten av befolkninger mangler mat og grunnleggende trygghet.

Dette er ikke tiden for irritasjon over ikke å kunne dra på hytta. Dette handler ikke om frykt for mangel på doruller. Dette handler ikke om at samtaler må gjennomføres over telefon i stedet for fremmøte eller om å komne på ferie i utlandet. Dette handler ikke om banaliteter og trivialiteter.

Dette handler primært om hensynet til de svake i vårt samfunn. Hvis vi på vår vei glemmer disse dyder så har vi ingenting - heller ikke vår selvrespekt.

Powered by Labrador CMS