Skriv til DP SYNSPUNKT.

Skal vi lykkes i å håndtere koronasituasjonen trenger vi mange typer kunnskap, blant annet hva som gjør at folk følger smittevernrådene, skriver Tanja Storsul ved Institutt for samfunnsforskning.

Korona og kunnskap om samfunnet

Forskning på hvordan korona påvirker samfunnet – og hvordan samfunnet møter pandemien – har stor betydning, skriver Tanja Storsul ved Institutt for samfunnsforskning.

Publisert Sist oppdatert

Tanja Storsul er leder for Institutt for Samfunnsforskning og blogger om forskning

SYNSPUNKT: Koronasituasjonen stiller samfunnet overfor store utfordringer. Vi trenger ny innsikt og ny kunnskap. Forskning på hvordan korona påvirker samfunnet – og hvordan samfunnet møter pandemien – har stor betydning.

Skal vi lykkes i å håndtere koronasituasjonen trenger vi mange typer kunnskap. Vi trenger vaksiner og behandling som virker, vi trenger å vite mer om hvordan viruset smitter, og om hvor effektivt munnbind er.

Samtidig trenger vi også å vite mer om hva som gjør at folk følger smittevernrådene, hvordan krisa påvirker økonomien, hvordan informasjon kan nå fram til alle grupper av befolkninga, og så videre.

I det halve året som har gått sida koronaen kom over oss har forskningsmiljøer landet over satt i gang en rekke små og store forskningsprosjekt. Kunnskap fra tidligere forskning er satt i en ny kontekst, og nye studier er gjennomført.

Skal vi møte samfunnets store utfordringer trengs solid samfunnsforskning

Ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) har vi allerede presentert resultater fra studier om spørsmål som hva som avgjør om folk følger koronarådene, hvordan frivilligheten har bidratt til å håndtere koronakrisa, hvordan det går med de eldre arbeidstakerne på hjemmekontor, og hva likestillingas vilkår er under koronakrisa. Og vi er i gang med nye prosjekter om tillit, om koronaens konsekvenser for økonomi og arbeidsliv, og om beredskapen i samfunnet.

Kunnskap fra samfunnsvitenskapene trengs både i denne situasjonen, og for å møte andre store samfunnsutfordringer.

Det er viktig å huske at det er nettopp fordi vi over tid hadde bygd opp sterke samfunnsvitenskapelige miljøer, at vi har kunnet møte en ny situasjon raskt.

Samfunnsforskningas betydning vises godt i denne situasjonen. Skal vi møte samfunnets store utfordringer trengs solid samfunnsforskning. Jeg håper det også reflekteres i departementenes prioriteringer når høstens statsbudsjett legges fram.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS