Slik situasjonen er nå, er det tydelig at smittevern er det aller viktigste næringspolitiske virkemiddelet vi har, skriver Olaf Thommessen. Her bilde fra fadderuka ved NTNU i Trondheim.

Foto

 Ole Martin Wold, NTB scanpix

Lei av korona!

Publisert: 27. august 2020 kl 09.25
Oppdatert: 27. august 2020 kl 09.37

Olaf Thommesen er administrerende direktør i medlemsorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter SMB.

SYNSPUNKT: Vi var nok alle i en slags sjokktilstand, og det var vanskelig å ta inn over seg alt som skjedde. 

Over natten hadde det blitt helt umulig å leve livene våre som vanlig. Vi så forferdelige bilder fra italienske sykehus på nyhetene og gjorde alt i vår makt for å unngå en lignende situasjon her i Norge. Dette var en dugnad som alle ville bidra til. 

Det fikk dramatiske konsekvenser for norsk næringsliv, noe dere alle er godt kjent med. Mitt og SMB Norges fokus var naturlig nok på landets små og mellomstore bedrifter.

Her må jeg som vanlig legge til at denne sektoren er ryggraden i norsk økonomi. Halvparten av verdiene blir skapt her og 2 av 3 nye jobber i privat sektor opprettes av disse bedriftene. 

Vi var nok alle i en slags sjokktilstand, og det var vanskelig å ta inn over seg alt som skjedde

En undersøkelse vi gjorde blant våre medlemmer i ukene etter at restriksjonene var blitt innført, viste at hver fjerde småbedriftseier så en reell fare for konkurs dersom situasjonen ikke bedret seg merkbart de neste månedene. Det er ikke en overdrivelse å si at krisen i norsk næringsliv var total. 

Saken fortsetter under annonsen

Takket være et godt samarbeid med de andre arbeidsgiverorganisasjonene, LO og ikke minst regjeringen, bidro vi i SMB Norge til å få på plass helt nødvendige krisetiltak. Gradvis har disse tiltakene bidratt til å dempe frykten i norsk næringsliv. Jeg understreker at frykten er dempet, og absolutt ikke borte. 

SYNSPUNKT: I løpet av sommeren begynte ting å normalisere seg litt, og etter den foreløpig siste undersøkelsen vi gjorde blant medlemmene ved inngangen til august, så konstaterte jeg i media at det nå er en «gryende optimisme blant norske småbedriftseiere».  

Gjennom sommeren la jeg dessverre også merke til et annet skifte. Folk sluttet å beskrive situasjonen som uvirkelig. «Dette er helt uvirkelig» hadde sakte men sikkert blitt erstattet av en variant av setningen «nå er jeg lei». 

Det er fullt forståelig, for jeg må innrømme at jeg selv også er vanvittig lei av denne situasjonen. Det er fryktelig slitsomt å ikke kunne leve som man har blitt vant til gjennom et langt liv. Det er tungt å måtte avlyse ferier, droppe idrettsarrangementer, feiringer av merkedager som bursdag, konfirmasjon og bryllup. Eller avlyse fadderuker for den saks skyld. 

«Dette er helt uvirkelig» hadde sakte men sikkert blitt erstattet av en variant av setningen «nå er jeg lei». 

Jeg er ikke noen psykolog, men det finnes sikkert en god forklaring på hvorfor vi mennesker tilsynelatende ikke klarer å leve i en unntakssituasjon over lengre tid. Vi blir lei, og da skjer det noe med hvordan vi forholder oss til helt nødvendige regler og anbefalinger. Hvor farlig kan det egentlig være å dra på den festen?  

For mennesker i utsatte og sårbare grupper kan denne holdningsendringen vise seg å være katastrofal. Det kan den også vise seg å være for landets bedrifter.

Saken fortsetter under annonsen

Optimismen vi har sett tegn til i sommer vil nemlig forsvinne som dugg for solen i det øyeblikket regjeringen tvinges til å gjeninnføre noen av de strenge restriksjonene vi hadde gjennom våren. Ti tusenvis av bedrifter har med et nødskrik kommet seg levende gjennom den verste krisen siden krigen. En ny runde med restriksjoner vil vært helt ødeleggende. 

Argumenter om å beskytte sårbare liv bør egentlig veie tungt nok i seg selv. I tillegg vil jeg understreke at bedriftene våre også trenger at vi tar oss sammen. Slik situasjonen er nå, er det tydelig at smittevern er det aller viktigste næringspolitiske virkemiddelet vi har. Jeg kan ikke få sagt det tydelig nok. 

Bedriftene våre trenger at vi tar oss sammen

Vi andre må rett og slett bare lære oss å leve med følelsen av å være dritt lei av situasjonen en stund til.

Klarer vi ikke det så risikerer vi å miste store deler landets minste bedrifter. Det er ikke en trussel, men en realitet. De har ikke mer å gå på. De klarer ikke en runde til. 

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.