fjernarbeid

Nå gjelder det å tenke litt lenger som leder ….

Ledere og bedrifter sender hjem medarbeiderne sine av hensyn til koronaviruset og jobber nå hardt med omrokkeringer av kundeavtaler, leveranser og prosjekter som må løses på andre måter. Her er 10 tips til hvordan.

Publisert Sist oppdatert

Vigdis Austrheim er leder og teamutvikler i Lederkoden.

SYNSPUNKT. Først, flott at du som leder har vært rask med å redusere risikofaren for smitte, det er rollemodell-adferd. Det smerter, men er nødvendig.

«Kortsiktig vondt, langsiktig godt!»

Nå gjelder det som leder å tenke bredere, raskt. Du må som leder klare å sjonglere mange baller og de fleste tenker mest eksternt og overlater til HR å tenke på det interne. Jeg mener at du som leder også bør ta raske grep internt. Benytt kompetansen og kreativiteten i teamet ditt, det vil ivareta kundene og sikre arbeidsplassene. La medarbeidere som har små barn tenke mens de leker, be friske medarbeidere gå ut og tenke kreativt på hva vi nå kan gjøre. Ikke alt arbeid trenger å skje foran PC.

10 tiltak du kan sette i gang med i dag

1. Vær tydelig og inspirerende.

Det overrasker meg at mange avlyser avtaler uten å tenke over om de kan løses på andre måter. Send medarbeidere hjem med en oppgave om å komme opp med forslag til hvordan de kan løse alle sine leveranser digitalt. Be medarbeidere lage en oversikt over oppgaver og leveranser som påvirkes og hvordan de kan tenke seg å løse disse fremover. Gi medarbeider tydelige rammer, mandat og handlingsrom, og ikke minst tillit.

2.Anerkjenn alle, spesielt kreative og innovative, forslag.

Mye kan gjøres hjemmefra, on-line møter med deling av skjerm fungere ypperlig, video kan lages og deles med kunder, kurs kan gjøres om til webinar. Del de forslagene flere kan bruke og ros høylytt de som bidrar ekstra.

3.Legg opp til mye deling innen teamet.

Vi kommer alle til å savne kollegaer. Test ut gode delingsløsninger som Teams dersom du ikke har gjort det. Microsoft har gjort dette produktet gratis i 6 måneder. Les mer om det her. https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2020/03/05/our-commitment-to-customers-during-covid-19/

4.Avtal morgenkaffe digitalt.

Hver dag mellom 8-9 inviterer du hele teamet ditt til morgenkaffe. Da er det kun uformell tid for de som ønsker, det er frivillig. Du lager deg en god kaffekopp selv, setter deg i en sofa og snakker om løst og fast. Slik du ville gjort før arbeidsdagen begynner, om fotballkampen eller filmen du så i går, nå blir det sikkert Corona prat. Gi rom til dette med gode kollegaer.

5.Ring medarbeidere

Vi har nesten glemt å bruke telefonen. Det å snakke sammen noen minutter et par ganger i uka er det noen i teamet ditt som setter stor pris på. Sørg for å ringe akkurat de og gi tilbudet til alle.

6.Inviter til gode on-line møter.

Sett opp en ny rytme.

Sett opp et team-møte uten agenda, f.eks. 1 time annenhver dag, slik at teamet kan møtes og diskutere løst og fast, sparre på faglig tema eller diskutere erfaringer og muligheter.

Legg inn i kalender faste 1:1 møter ukentlig med medarbeiderne i denne perioden, samt behold ukentlige team-møter. Diskuter med teamet hvordan dere bør samarbeide i denne perioden, ikke minst sørge for engasjerende og gode nettmøter. Sørg for at du lærer deg nettmøte-verktøy slik at du ikke bruker tid på å fomle med lyd og bilde.

7.Fokuser på opplæring og videreutvikling.

Be medarbeider komme til deg med et konkret forslag til læring de ønsker å ta i denne perioden. Det finnes en mengde on-line tilbud på opplæring, og kanskje noen kan sette sammen en samling gode TED talks og Youtube kanaler som er gratis.

8.Tenk kreativt om fremtiden

Hva kan dere gjøre nå for å bruke frigjort tid til å utvikle dere for fremtiden. Kan nye allianser bygges? Kan ressurser frigjøres til produktutvikling? Kan WEB-sidene bedres slik at bestillinger kommer enklere? Kan du ta en ekstra kikk på kundereisen, her garanterer jeg at det er mer å hente som kan skape vekst fremover. Kan du ta workshop med kundene dine for å få råd om hvor de helst ser at dere utvikler dere? Kan du følge opp medarbeiderundersøkelser du ikke har hatt tid nok til å ta tak i slik at du tiltrekker deg og beholder de gode menneskene du har?

9.Bidra for andre

Hvordan kan dere løfte andre eller samarbeide med andre slik at dere kan bidra til å hindre konkurser for flere. Kan dette være en tid da dere rekker ut en hånd og samarbeider med andre. Bli inspirert over hvordan Kolonial bruker permitterte fra hotellbransjen. https://www.borsen.no/nyheter/kolonialno-oker-bemanningen/72239051

10.Bry deg og behold roen

Som leder kan du bidra til ro hos dine medarbeidere. Følg alle råd fra Helsemyndighetene og vær lojal mot arbeidsgivers føringer. Sørg for at du er oppdatert på Helsemyndighetene og at du ikke bidrar til ryktespredning eller øker bekymring. Ivareta medarbeiderne dine, og følg opp de som er i risikosonen ekstra.

Powered by Labrador CMS