Som hodejeger må man leve med risikoen for at noen ønsker å kjenne deg fordi du kan være en innfallsvinkel til en bedre jobb, skriver Lars Esholdt.

Foto

iStock

Synspunkt

Hodejegeren

Publisert: 4. februar 2021 kl 10.23
Oppdatert: 4. februar 2021 kl 10.27

Lars Esholdt er hodejeger og eier av Esholdt Executive Search AS. 

SYNSPUNKT. Passer man ikke på er man alltid på jobb. I alle fora jeg deltar i er spørsmålet om hva mennesker bedriver og i hvilket selskap de jobber et refleksspørsmål og som sådan er en hodejeger alltid på jobb. Hvem er egentlig den personen – hvor kommer vedkommende fra?

Det kan faktisk være reelt slitsomt at være hodejeger, for hjernen prosesserer alltid potensielle kandidater opp mot igangværende oppdrag og potensielle oppdrag. Denne prosess forgår på dagen men ikke sjelden våkner jeg om natten og må notere et navn som jeg vet er glemt morgenen etter. Når jeg sitter på spinningsykkel eller på landeveien kastes navn inn og ut av hodet.

Jeg husker CV-en til mange mennesker og husker typisk også mange detaljer om skoler, karakterer, arbeidsoppgaver, hva referansene deres sier, prøver stadig å finne ut hva årsaken var til at en eller annen sluttet – var hun et offer, kom han på kollisjonskurs med sin styreleder, var det ting hjemme som han ikke fortalte om. Å prøve å forstå menneskeskelige drivere og dypest sett prøve å forstå seg selv.

Som hodejeger må man leve med risikoen for at noen ønsker å kjenne deg fordi du kan være en innfallsvinkel til en bedre jobb. Du kan gjerne tro at alle liker deg, men du vet at det er løgn. Mange ser deg utelukkende som en mulighet for å oppnå det de vil og de tror feilaktig at hodejegerens liste over kandidater består av venner og bekjente.

Som hodejeger må man leve med risikoen for at noen ønsker å kjenne deg fordi du kan være en innfallsvinkel til en bedre jobb

Saken fortsetter under annonsen

En hodejeger forventes å ansette riktig person til riktig plass og forventes i så måte å ha en overnaturlig evne til ”matching”. Hodejegeren lever følgelig i et spenningsfelt mellom klientens altfor store forventninger og vissheten om sin egen feilbarlighet. Hodejegeren er ikke bedre enn sin siste jobb. Dette skaper stress hos en samvittighetsfull hodejeger.

Mange ting skal mestres. En god hodejeger skal være;

  • Skrivefør

  • Kommuniserende

  • Selgende

  • Tillitsfull

  • Systematisk

  • Kreativ

  • Intellektuell oppegående

  • Interessert i arbeidsliv/samfunn

  • I stand til å forstå virkeligheten hos en høyt kvalifisert medarbeider/leder

Ikke minst skal en hodejeger være så solid bygget mentalt at denne kan tåle å ikke få et oppdrag simpelthen fordi klienten bedre likte konkurrenten.

Produktet er langt på vei hodejegeren, og vil ingen kjøpe ”produktet” så er du som hodejeger uselgelig eller også er klienten idiot (ingen av delene er trolig sanne). Mange hodejegere har som mentalt mottrekk opparbeidet seg en solid selvtillit for å kunne håndtere disse situasjoner. Noen har etter min mening fått litt for mange dråper av selvtillit i drikkebegeret og kunne med fordel ha tilført litt ydmykhet.

Jeg føler meg mange ganger priviligert som hodejeger. Jeg blir kjent med usedvanlige mennesker, jeg lærer bestandig nye ting om bransjer, sektorer, produkter, markeder etc. Jeg er ofte i situasjoner hvor det er åpenhet og trygghet og hvor jeg møtes med tillit. Ofte møter jeg de beste innen sine sektorer og jeg lærer og lytter.

Saken fortsetter under annonsen

Hviler man ikke trygt i seg selv vil det kunne være fristende å måle sitt eget verd i de mennesker man omgås (name dropping). Hovedparten av kandidater og klienter er ofte både mer intelligente, rikere og mer suksessrike enn hodejegeren selv.

Over tid begynner mange hodejegere å prate om seg selv ved å omtale de mennesker som de kjenner og som de i realiteten bare har truffet. Mange forteller om de posisjoner de har bidratt til å besette for å bli større og viktigere selv. Hodejegeren posisjonerer seg selv som en hovedperson, mens virkeligheten er at hodejegeren er betalt for å stå i kulissen og blir betalt for at andre kan skinne i lyset fra lyskasteren.

Jeg er nødt til å være stolt av det jeg vet jeg har betydd for en bedrift og må leve med at ingen noen gang kommer til å vite om det eller takke meg for det. Jeg og alle andre hodejegere må være komfortable med at det er vår jobb. Vi må nyte å se og evne at få tilfredsstillelse ved dette - med alderen blir dette enklere.

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
synspunkt@dagensperspektiv.no.