hjemmekontor

Det kan være lurt med hjemmekontor av og til, men er det ikke slik at de aller fleste av oss synes det er fint å se kollegaer, få nye impulser, ha folk å sparre med og føle seg som en del av et felleskap, spør Morten Edler Bay. Foto: Thomas Brun | NTB

Hvordan får du ansatte som aldri har jobbet fra et kontor til å trives på kontoret?

De yngste kunnskapsarbeiderne fikk sin første jobb under pandemien, og mange har aldri opplevd å jobbe fra et kontor, skriver Knut Alnæs

Publisert Sist oppdatert

Knut Alnæs er daglig leder for Citrix i Norge

SYNSPUNKT: Permanent hjemmekontor og videomøter har for de fleste av oss vært en unntakstilstand. Men for mange som har blitt ansatt under pandemien er det dette som er normalen. De har rett og slett aldri opplevd det som for oss andre er «normale» tilstander på jobben.

Nå viser en fersk undersøkelse gjennomført av analyseselskapene Coleman Parks Research og Oxford Analytica for Citrix at et flertall av de som startet sin karriere på hjemmekontoret faktisk godt kunne tenke seg å fortsette å jobbe hjemmefra. Hele seks av ti av disse fra «fjernjobbing-generasjonen» svarer at de vil foretrekke å jobbe hjemmefra hele eller deler av tiden.

Sammenligner vi dette med «generasjon Z» (født etter 1997) som begynte i jobb før nedstengingen så er det bare 46 prosent som sier de vil foretrekke å jobbe hjemmefra hele eller deler av tiden. Undersøkelsen tar for seg kunnskapsarbeidere som er født etter 1981, og omfatter dermed alle som aldri har opplevd et arbeidsliv uten datamaskiner («Born Digital»).

God balanse mellom jobb og fritid er avgjørende

De som har startet karrieren på hjemmekontoret sier de setter pris på samarbeid og å ha kontakt med kollegaer, men det betyr ikke automatisk at de lengter etter å komme på kontoret. Undersøkelsen viser snarere tvert imot at de som aldri har opplevd å jobbe fra kontoret ikke ser på kontoret som spesielt viktig.

Så hva er det de synes er viktigst? Hele 87 prosent av de som startet karrieren på hjemmekontor under pandemien har god balanse mellom jobb og fritid helt øverst på prioriteringslisten når de blir spurt om hva som er viktigst for dem. Det store flertallet – 86 prosent – sier at en arbeidskultur der samarbeid står i fokus er viktig for dem når de skal velge arbeidsgiver. Bare 77 prosent av generasjon Z-medarbeidere som startet før mars 2020 sier det samme.

Gode arbeidsverktøy spiller en avgjørende rolle for å få denne nye generasjonen til å trives og for å skape et arbeidsmiljø som inspirerer og motiverer, og som demper den usikkerheten mange ferske medarbeidere kanskje føler.

Er positive til nye arbeidsverktøy

Noe av det mest interessante med generasjonen som startet karrieren under pandemien, er at en veldig høy andel av de spurte stiller seg positive til mange arbeidsverktøy de ennå ikke har hatt mulighet til å prøve.

For eksempel er 79 prosent positive til å bruke sanntids samarbeidsverktøy, mens bare 45 prosent bruker dem i dag. Og 58 prosent er positive til digitale arbeidsflater som samler alle applikasjonene på ett sted, men bare 29 prosent bruker dem i dag.

Det betyr at potensialet er stort og at det er mulig å finne både arbeidsformer og -verktøy som gjør det både mulig og interessant for den nye generasjonen ansatte å jobbe fra der de selv vil. Enten det er fra hjemmekontoret eller fra bedriftens hovedkontor.

Powered by Labrador CMS