Les alle innlegg her.

Vi opplever tilbakemeldinger på at innbyggere, og en del ansatte i politiet ikke er fornøyd med politiets tilstedeværelse lokalt, skriver Kjetil Ravlo i Norsk Politilederlag Trøndelag.

Norges Politilederlag ønsker et nært politi velkommen

Nye tjenestesteder for politiet er ikke nødvendigvis noen god løsning. Det krever også ny tilførsel av flere medarbeidere, skriver Kjetil Ravlo i Norges Politilederlag.

Publisert Sist oppdatert

Kjetil Ravlo er leder av Norges Politilederlag Trøndelag.

SYNSPUNKT. Flere politiske partier har den senere tid uttalt gjennom media at de ønsker et politi som arbeider nærmere og er mer tilgjengelig enn i dag. Dette skaper forventninger, og er meget gode ønsker sett fra Norges Politilederlag (NPL) sitt ståsted.

Politireformen gjennomføring – prioritering og effekter

Politireformen som er gjennomført de siste årene har ført til flere positive endringer. Dette gjelder kvalitet og kapasitet på flere områder. Samtidig opplever vi tilbakemeldinger på at innbyggere, og en del ansatte i politiet ikke er fornøyd med politiets tilstedeværelse lokalt. Synlighet, tilgjengelighet og kontakt med publikum må forbedres. Dette har flere påpekt og det omtales spesifikt i en av rapportene som har evaluert reformen (DFØ rapport 4/2020).

Hva er grunnen til at det har blitt slik? Hovedårsaken til dette ligger i en prioritering i løsningen av Stortingets oppdrag. Reformen skulle gjennomføres innenfor den rammen politiet har fått og med vekt på kvalitet i alle ledd.

Konsekvensen har vært færre tjenestesteder, flere spesialister, mer trening og sterkere fagmiljø operativt og administrativt. Dette har også gitt gode resultater i form av økte kapasiteter innen forebyggende arbeid, innen etterforskning og innen politioperativt arbeid. Og selv om alle løsninger neppe er optimale eller ferdig utviklede, har politiet i 2021 en helt annen profesjonalitet og styrke enn før reformen.

Reformen har gitt gode resultater i form av økt kapasitet innen forebyggende arbeid, etterforskning og politioperativt arbeid

NPL har blant annet sett og påpekt underveis (se innlegg undertegnede fra juni 2020) at vi har ønsket oss større kapasitet på å møte publikum der de bor. Først da når vi Stortingets ambisjonsnivå om "et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti" fullt ut. Dette kan gjøres gjennom omdisponering av ressurser fra staber, funksjonelle enheter eller fellestjenester, eller gjennom friske ressurser. Politiet må selv ha et kritisk blikk på omfang og effekt av støttefunksjoner på ulike nivåer.

Nye tjenestesteder er lite ønskelig

Når flere partier nå ønsker seg politi på nye lokasjoner så tenker jeg dette er en viktig tilbakemelding på betydningen av et politi som arbeider i god kontakt med sine borgere. Men nye tjenestesteder er ikke nødvendigvis noen god løsning av den grunn. Nye tjenestesteder vil medføre økte utgifter til husleie, sikringstiltak, og en bemanning som skal holde åpent, - inne på kontoret, for å nevne noe. Skal en slik løsning velges må dette knyttes sammen med tilførsel av nye medarbeidere. Uten nye medarbeidere for å betjene nye tjenestesteder står vi i fare for å måtte rykke tilbake på kvalitetskrav og fleksibilitet som i dag er opparbeidet for løse dagens og morgendagens kriminalitet. Det er lite ønskelig.

Forventninger

Jeg håper videre at politiske løfter avstemmes mot de utsikter som regjeringens perspektivmelding blant annet peker på,- nemlig behov for reduksjon i offentlige utgifter. Skulle våre politikere undervegs se at regningen blir for høy, må økt bemanning velges foran nye tjenestesteder. Gjennom å styrke politiet på det antall tjenestesteder vi har i dag, er jeg trygg på at publikums forventninger og Stortingets ambisjonsnivå kan innfris på den mest effektive måten.

Jeg er svært glad for engasjementet til våre politiske partier som vil bidra til et mer tilstedeværende og synlig lokalt politi. Jeg håper at partiene lykkes i å innfri de forventninger som skapes i valgåret 2021. Det å skape forventning er enkelt. Å innfri er mer krevende. Å gjenopprette tillit etter brutte forventninger er nokså vanskelig.

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til
synspunkt@dagensperspektiv.no.
Powered by Labrador CMS