Annonse
Illustrasjonsfoto. Foto: fizkes/iStock.
Synspunkt
Synspunkt

Råd til lederspirer som søker ny jobb

Lars Esholdt er daglig leder og partner i Esholdt Executive Search.

SYNSPUNKT | Hvordan skulle det være mulig å forklare andre om dine spesielle egenskaper, hvis du ikke kan eller har lyst på å fortelle om dem.

Hva gjør deg lykkelig, hvilke rammer synes å få det beste frem i nettopp deg, hvilke overordnede trives du generelt å samarbeid med, og hvem synes å trives med deg?

Hvorfor ble du slik, som du er, og har det utelukkende med deg selv å gjøre, eller har andre personer omkring deg vært med på å forme deg? Hva har dette gjort med deg og din forståelse av samarbeid med andre mennesker og din forståelse for, hvordan verden henger sammen?

1. Delta og vær mulighetsorientert

Hvis en headhunter har vurdert at du kan være en interessant kandidat, så møt opp. Dette er en glimrende mulighet for å skape potensielle kontakter og nettverk.

Flere kvinner enn menn er tilbakeholdne med at ta imot en invitasjon fra en headhunter, men ønsker man tilgang på muligheter, er dette en dårlig ide.

2. Forbered deg til møtet

Mange kandidater møter headhuntere uten å ha satt seg inn i deres bakgrunner, og mange kandidater utenfor våre prosesser møter klienter uten å ha tatt seg bryet med å sette seg inn i bedriften.

Kommer man uforberedt, tyder dette ikke akkurat på interesse og vilje.

3. Er der et mønster i det du har utrettet?

Når du ser tilbake på din samlede karriere og dit liv, er der så noen mønstre som en ansatt bør merke seg for å forstå, hvor du kunne passe inn? Der finnes alltid mønstre, og de kan være tydelige eller utydelige, men de eksisterer – så tenk seriøst over dem.

Flere kvinner enn menn er tilbakeholdne med at ta imot en invitasjon fra en headhunter, men ønsker man tilgang på muligheter, er dette en dårlig ide

Hvis du som kandidat ikke selv har gjort deg tanker om dette, vil en intervjuer konstruere dem for deg og da mister du kontroll over din egen fortelling, da er det jo langt i fra sikkert at du får muligheten for å vise hvem du egentlig er. Du er best tjent med å fortelle din egen historie, men det krever at du har gjort deg nødvendige overveielser og tanker.

4. Mot og integritet

I møtet med en som kan bli din overordnede eller din nye leder, er det fristende å være en passiv lytter. Den riktige overordnede vil ikke ha en logrende nyansatt – de fleste foretrekker karakter og vil sette pris på både mot og vilje.

Det er lov å være uenig og komme med bedre argumenter. Hvis en overordnet ikke takler dette, bør man vurdere nøye om denne arbeidsplass er aktuell.

5. Hva er din underliggende motivation?

Ønsker du læring, innflytelse, selvstendighet, eller søker du makt? Føler du deg tiltrukket av å bestemme og hvorfor – er det fordi du alltid har vært bestemt, eller fordi andre alltid har bestemt over deg?

Er evnen til å beslutte og bestemme en gave for deg, eller er det en belastning. Har du behov for å lede og påta deg lederskap, og trives du med å se andre omkring deg vokse, både som medarbeidere og som mennesker?

6. Hvilken sjef ønsker du at få?

Veldig ofte er det riktigste valget å gå på jakt efter en sjef fremfor å lede etter en ideell virksomhet. Noen mennesker har mer å tilby deres medmennesker end andre, og noen ledere produserer ledertalenter som på sikt vil forsvinne fra virksomheten.

Det er helt relevant å gå etter en god sjef uavhengig av bedrift, og mye bedre enn å gå etter en perfekt virksomhet med en mangelfull leder. Mangelfulle overordnede gjør deg ikke bedre, de utvikler deg ikke og det har du ikke råd til. Med en god ledelse kan en middelmådig virksomhet vokse frem. Med en dårlig ledelse i virksomhet som er godt posisjonert, er det sjelden håp.

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse