Hvem tar over etter Angela Merkel?
Foto
Martin Meissner / AP

Tyskland: Laffen som kansler?

Publisert: 16. september 2021 kl 08.00
Oppdatert: 16. september 2021 kl 08.00

Knut Arne Sanden er leder ved LO-kontoret i Brussel.

SYNSPUNKT. Han heter Olof Scholz, men ingen seriøs politiker blir omtalt med fornavn, langt mindre kallenavn, i Tyskland. Der gjelder det Herr eller Frau pluss etternavn. Kanskje også et Doktor først.

Svært overraskende har Olof Scholz gradvis seilt opp til å bli den mest populære kandidaten til å overta i kanslerbygningen i Berlin når Angela Merkel en gang går av etter valget den 26. september.

Olof Scholz er visekansler og finansminister i Merkels koalisjonsregjering, (CDU/CSU og SPD), men ikke en av de to partilederne i det sosialdemokratiske partiet SPD. Den posten er delt mellom en mann og en kvinne, begge ganske ukjente i opinionen. Men som kanslerkandidat var han god nok, kanskje med den baktanken at den posten ville partiet hans aldri kunne oppnå.

Slik så det også ut svært lenge inntil flere elver gikk over sine bredder og lagde en aldri så liten naturkatastrofe i sørvestlige Tyskland som grenser til Belgia som opplevde noe av det samme uværet.

Men før det hadde partiet De Grønnes kanslerkandidat Annalene Baerbock vokst som en solsikkeplante gjennom glasstaket i et todelt og kjønnsdelt partilederskap. Men det var hun som skulle fronte kanslerjobben, hun er ung, hun er kvinne, hun er pen, men med liten politisk erfaring å vise til.

Kanskje som et kompenserende tiltak hadde hun blåst opp sin egen CV, noe som gradvis ble avdekket av media i takt med at populariteten økte. Det var alt fra noen eksamensbesvarelser som kanskje ikke var så fjonge som de så ut som, til det var noen skriftlige sekvenser for mange hentet fra andre, til noen «glemte» inntekter som av vanlige lønnsmottakere måtte anses som betydelige.

Saken fortsetter under annonsen

Uansett så sprakk boblen om den rene Snøhvit. Hun var som de andre politikerne hun også, bare ikke så korrupt, ennå.

Så var det den andre karen da, Armin Laschet, som vant den interne partistriden i CDU/CSU-unionen. Ikke fordi han var best egnet eller mest populær. Det var derimot Markus Söder. Problemet var bare det at han representerte det lille partiet CSU mens det var CDUs parlamentsmedlemmer som utpekte kanslerkandidaten.

Men også han gikk med i flommen. Filmet på flere fjernsynskameraer leende bak ryggen på landets president Frank-Walter Steinmeier da han talte til ofrene for flomkatastrofen. Det ble ikke bedre da han forsvarte seg ved å si at han ikke hørte hva presidenten sa til folket. Var det vitser han fortalte var det heller ingen grunn til å le siden han selv ikke hørte dem.

Dermed har «betongsosialdemokraten» fra Hamburg Olof Scholz blitt en oppadstigende favoritt som kanslerkandidat. Problemet hans deler han med to norske sosialdemokrater, Gro Harlem Brundtland i sin tid og nå Jonas Gahr Støre. Det er flertall for alle tre til toppjobben, men ikke mange nok vil stemme på det partiet de representerer.

Nå er kanskje det i ferd med å endre seg fordi SPD, det tyske sosialdemokratiske partiet flyter langsomt opp på gallupen og tilhengerne håper at det ikke er en kortvarig høy vannstand som vil synke igjen før valget. SPD var nede på stakkarslige 15 prosent i vår og var avskrevet som en politisk makt i Tyskland. Nå har de sett tall som viser at de er størst foran både CDU/CSU og de grønne.

Det eneste som kan ødelegge er den tyske tilbaketrekkingen fra Kabul som har vært langt mer kaotisk enn den tilsvarende norske eller danske. I Tyskland skytes det nå med skarpt mellom utenriksminister Heiko Maas og forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som begge ikke bare sov på vakt, de var ikke en gang på vakt, men et helt annet sted. Ikke ulikt den norske forsvarsministeren som drev med valgkamp i sitt eget tvangssammensluttede hjemfylke, men fortsatt egen valgkrets; Finnmark.

Den 26. september faller velgernes dom. Nå er alle mulige fargepaletter trukket fram for om ikke å male fanden på veggen, så i det minste å forklare det slik at selv barn kan forstå hvilken regjering de kan våkne opp til når høstløvet har begynt å falle på Unter den Linden.

Saken fortsetter under annonsen

Blir det trafikklys (Ampel) Rødt (SPD), gult (FDP-liberale) og grønt for De Grønne?

Blir det Jamaica-flagget CDU/CSU (svart) de Grønne og FDP (gult)?

Blir det det Kenyanske flagget Rødt, SPD, Grønt og Svart (CDU/CSU).

Uansett fargen på regjeringen vil det tyske flagget vaie over Kansleramtbygget, rødt, gult og svart som er CDU/CSU, SPD og FDP.

Men hvem skal sitte der? Blir det «Laffen» mon tro?

Først må regjeringen på plass, deretter kansleren.

Det burde bli avklart til jul. Om det oppfattes som en julegave for tyskere flest gjenstår å se.

Saken fortsetter under annonsen
Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
synspunkt@dagensperspektiv.no.