Europa

Svenskene reagerer på at EU-parlamentet ønsker tettere påvirkning på de enkelte EU-landenes parlamentsvalg.

– Bør ligge unna parlamentsvalg

Sveriges Riksdag mener Europaparlamentet ikke bør legge seg opp i hvordan de enkelte lands parlamentsvalg gjennomføres.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver europaportalen.se.

Europaparlamentarikerne etterspurte i november nye regler for valgene til Europaparlamentet. Parlamentet ønsker blant annet å styrke og befeste systemet med såkalte toppkandidater, som ble introdusert ved fjorårets EU-valg. Der blinker hver partigruppe ut en kandidat til posten som EU-kommisjonens ordfører. Denne posten har tidligere bare blitt forbeholdt stats- og regjeringssjefer.

I samarbeid med valget vil parlamentarikerne i tillegg ha med partigruppenes navn og logg på valgsedlene, i tv-debatter og valgplakater – ikke bare de nasjonale partienes.

Den svenske Riksdagen mener at dette strider mot det såkalte subsidiaritetsprinsippet, som sier at lover skal stiftes så nære borgerne som mulig.

Spørsmålet ble behandlet først da Riksdagen stemte over rapporten. Det var enighet om at slike regler ikke er noe som bør fattes på EU-nivå.

«Flere av forslagene er dessuten vanskelig å forene med den svenske grunnlovsregelen om trykke- og ytringsfrihet. Å innskrenke disse frihetene gjennom unionsrettslig lovstifting om valgforfatningen fremstår som direkte uegnet», heter det i referatet.

Powered by Labrador CMS