Arbeidsliv

FORBILDER: Ansatte i Wayback er selv straffedømte, og vet hva slags utfordringer innsatte står overfor når de løslates. Fra venstre: Helge Olsen, Terje Jenssen, Katja Nielsen, Bjørn Aanes, Soosaipillai Thirugnanatheepan og Johan Lothe.

– Aktiv og personlig oppfølging er avgjørende

Skal tidligere straffedømte lykkes når de kommer ut av fengsel og tilbake til samfunnet, vet Stiftelsen Wayback hvor skoene trykker. De har nemlig gått i dem selv.

Publisert Sist oppdatert

Wayback er et lavterskeltilbud for tidligere straffedømte som finnes i Kristiansand, Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Johan Lothe er daglig leder i Wayback Oslo, og kan fortelle mer om hvordan det hele startet.

  • Hvordan ble Wayback til?

– I 2002 var det en gruppe innsatte som hadde sett seg lei på å gå inn og ut av fengsel. Derfor laget de en organisasjon, som skulle hjelpe andre innsatte med tilbakeføring til samfunnet uten rus og kriminalitet. Viktige partnere for å få dette til var en dramagruppe ledet av Elin Barth og inspektør Frøydis Holstad i Oslo fengsel.

  • Hvem kan få hjelp av Wayback og hvordan?

– Alle som har eller har hatt en dom. Wayback er et lavterskeltilbud, og man trenger ingen henvisning for å være medlem. Det eneste vi krever er at man er motivert til endring, og kontakten skjer enten gjennom våre informasjonsmøter i fengslene, gjennom kontaktbetjenter, Nav-veileder, tilbakeføringskkootdinator eller sosialkonsulent.

  • Hvordan jobber Wayback med tilbakeføring?

– Først og fremst gjennom motivering. Vi fungerer som et lim mellom det offentlige tjenesteapparatet og den innsatte selv. Vi er fadderbasert, og du kan si vi fungerer som en slags los. I ansvarsgruppemøter før løslatelse er det gjerne mange parter, hvor samtalen kan gå litt over hodet på den innsatte. Da er det godt å ha med noen som spiller på samme lag, som har hatt på samme sko og vet hvor den trykker, forteller Lothe.

Utenfor kan Wayback bistå med tjenester det offentlige ikke kan, for eksempel henting ved fengselsporten. De kan også kjøre vedkommende til Nav-kontoret, slik at man får økonomi og bolig på stell fortløpende. I tillegg er den psykososiale støtten fra Wayback er avgjørende, mener den daglige lederen.

– Vi er kamerater, som er der når man sliter og trenger noen å snakke med. I fengsel er det vanlig å bli preget av isolasjon etter bare noen måneder, derfor sliter mange med sosial angst når de kommer ut. Vi er opptatt av at det ikke skal sees på som noen svakhet.

  • Hva er det viktigste du har lært gjennom arbeidet i Wayback?

– Hvor viktig det er med tett oppfølging. Tre av fire av de vi jobber med har sittet i fengsel før, og for å unngå at det skjer igjen trengs det en mer aktiv og personlig tilnærming. Vi må ta kontakt og ikke vente på at folk skal ringe oss. Dessuten er det å gi håp viktig. Vi er rollemodeller ved å vise at det faktisk kan gå bra.

Powered by Labrador CMS