Aktuelt

Åshild Egerdal

– Arbeidsgivere som er profesjonelle i personalhåndtering sin, vil også være attraktive og tiltrekke seg flinke fagfolk, sier forfatteren.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du/dere skrevet denne boken?

Det trengtes en oppdatert og helhetlig HR-fagbok, og som knytter HR opp mot organisasjonenes forretningside eller samfunnsoppdrag. Boken er skrevet av personer som har sitt daglige virke innenfor HR-faget og som i sum har tung HR-erfaring.

Hva er de viktigste poengene i boken?

HR-boka viser at det finnes et mangfold av operative og strategiske HR-oppgaver. I et omskiftelig arbeidsliv trenger virksomheter kompetente HR-medarbeidere og dyktige personalledere. Arbeidsgivere som er profesjonelle i personalhåndtering sin, vil også være attraktive og tiltrekke seg flinke fagfolk.

Er det noen nye synspunkter eller teorier som presenteres?

Gjennom 26 kapitler behandles ulike HR-områder, og alle temaene har god teoretisk forankring i nyere forskning og ulike organisasjonsteorier. I tillegg gir boka mange konkrete tips og råd om hva man bør huske på når man jobber med ulike oppgaver, enten det nå er kompetanseutvikling, rekruttering eller nedbemanningsprosesser.

Hva vil du oppnå med boken (ut over det at så mange som mulig leser den)?

Jeg håper boka kan være et bidrag til å få arbeidsgivere til å huske på at det å være profesjonell og behandle medarbeidere med respekt og vennlighet, dreier seg om både redelighet og å utvise strategisk klokskap. Effekten vil blant annet være et godt renommé, og det igjen vil bidra til at man kan vinne konkurransen om de dyktigste kunnskapsmedarbeiderne. Da blir god personalbehandling også økonomisk lønnsomt.

Hvem er målgruppen?

Boka retter seg mot de som vil utdanne seg innen HR-faget og for de som jobber med HR i det daglige. I tillegg vil både ledere med personalansvar, tillitsvalgte og verneombud ha glede av HR-boka.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

Jeg håper jo alle som underviser i HR-faget på høgskoler og universitet leser boka, og setter den på pensum fordi de mener den er svært relevant. Ellers håper jeg at alle HR-direktører, som for eksempel Hans Petter Karlsen i Kartverket og Hege Hayden i VNG Norge vil lese boka. Og for å også trekke fram en sentral tillitsvalgt i norsk arbeidsliv: Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiforeningen.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Jeg er boknerd! Til daglig forsøker jeg å holde meg oppdatert på faglitteratur innen tema som ledelse, organisasjon og arbeidsrett. Men når jeg er ferie da elsker jeg å forsvinne inn i skjønnlitteratur og krim. På mine beste feriedager går det en bok om dagen.

Fører sosiale medier til at det blir mindre tid til å lese bøker?

Nei, det vil jeg ikke si. Det som tar mesteparten av min tid og dermed begrenser lesetiden min, er rett og slett jobb.

Kan du anbefale en fagbok du ikke har skrevet selv?

Å, det er så mange gode bøker! Hvis jeg kan få trekke fram to er jeg veldig glad i «Relasjonell ledelse» av Hans Morten Skivik og «Se gorillaen – etikk i arbeid» av Øyvind Kvalnes.

Finnes det en roman du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

Roy Jacobsen sin triologi om oppvekst og livet på en forblåst øy på Helgelandskysten er fantastisk. Bøkene heter «De usynlige», «Hvitt hav» og «Rigels øyne». Menneskene og livet deres beskrives både med en varhet og en råhet som griper meg.

Finnes det en bok du vil anbefale spesielt til politikere og/eller ledere?

Ikke én spesiell bok, men et generelt klart råd om å lese bøker. Det å få nye perspektiver, ny kunnskap og nye refleksjoner øker sannsynligheten for at vi alle blir litt klokere, og det gjør livet både bedre og lettere.

Vil papirboken stå like sterkt om ti år som i dag?

Jeg har nettopp kjøpt meg Kindle, og elsker å lese på den. Men samtidig både tror og håper jeg at papirboka vil bestå. Det gir en egen følelse å gå langs bokhylla og ta på bøker, og huske hvor jeg var i livet mitt da jeg leste hver enkelt av dem.

Hva liker du å gjøre på fritiden – utenom å lese?

Jeg er like glad i folk som jeg er glad i bøker.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

Da må jeg velge meg Dorris Lessing. Da jeg var 17 år leste jeg «Den gyldne notatbok» for første gang, og det var en skjellsettende opplevelse. Jeg kunne godt tenkt meg å diskutere livet og litteraturens fantastiske kraft med henne.

Du har en rose og en kaktus -er det noen forfattere du vil dele de ut til?

Rosen må gå til Jan Kjærstad. Akkurat nå holder jeg på å lese den siste boka hans, «Berge»; en god bok som behandler 22.7. på en respektfull måte. Kaktus? Nei, det har jeg ikke lyst til å gi til noen. LIvet er for kort til å dele ut kaktus.

Åshild Egerdal

Alder: 56 år
Yrke: Direktør for digitalisering og organisasjon
Utdannelse: Master i ledelse
Bosted: Oslo
Aktuell med boken: «HR-boka»
Forlag: Gyldendal Akademisk
Antall sider: 600

Powered by Labrador CMS