Arbeidsliv

TILTAK FOR Å HOLDE PÅ SENIORER: I Danmark og Norge har under halvparten av arbeidsplassene iverksatt tiltak for å holde på eldre arbeidstakere. I Sverige har de fleste arbeidsplasser ingen politikk for å beholde seniorer.

Best arbeidsmiljø for seniorer i Norge

Eldre arbeidstakere i Norge har et bedre fysisk og psykososialt arbeidsmiljø enn eldre arbeidstakere i Sverige og Danmark, viser nordisk rapport.

Publisert Sist oppdatert

Eldre arbeidstakere i Danmark utsettes i langt større grad for mobbing og trakassering enn eldre arbeidstakere i Sverige og Norge. Forekomsten av slik mobbing og trakassering er spesielt lav i Norge, ifølge en rapport fra Nordisk ministerråd.

Ubekvemme arbeidsstillinger og arbeid med armene over skulderhøyde er omtrent like vanlig for eldre arbeidstakere i Sverige og Danmark. Eldre arbeidstakere utsettes i langt mindre grad for slikt ubekvemt arbeid.

«Eldre arbeidstakere i Norge opplever i større grad at de får hjelp og støtte fra sin nærmeste leder.»

Mer hjelp og støtte i Norge

Eldre arbeidstakere i Norge opplever i større grad at de får hjelp og støtte fra sin nærmeste leder enn eldre arbeidstakere i Sverige og Danmark. På den andre siden opplever svenske og danske eldre arbeidstakere oftere at de har kontroll over eget arbeid enn de norske.

Alt i alt kommer imidlertid norske seniorer godt ut av sammenligningen med våre naboland.

Samlet sett synes det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet for norske eldre arbeidstakere å være bedre enn for eldre arbeidstakere i Sverige og Danmark, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt i en omtale av rapporten.

Tungt for danske kvinner

Menn og kvinner utsettes i ulik grad for arbeidsmiljøbelastninger, og belastningene varierer mellom ulike grupper av arbeidstakere. Kjønnsforskjellene er imidlertid forskjellige fra land til land.

Eldre danske kvinner i typiske arbeideryrker rapporterer i større grad enn menn at de eksponeres for ensidig gjentakelsesarbeid. I Norge og Sverige opplever menn og kvinner i denne typen jobber omtrent lik grad av slikt ensidig arbeid.

Eldre kvinner i Danmark er mer eksponert for fysisk tungt arbeid og tunge løft enn norske og svenske kvinner. Generelt opplever danske eldre ufaglærte kvinner et mer krevende fysisk arbeidsmiljø enn kvinner i Norge og Sverige.

«I Sverige har de fleste arbeidsplasser ingen politikk for å beholde eldre ansatte.»

Tiltak for å holde seniorer i jobb

Den nordiske rapporten tar også for seg hvilke tiltak som er iverksatt for å holde på eldre arbeidstakere i de ulike landene.

I Danmark og Norge har under halvparten av arbeidsplassene iverksatt tiltak for å beholde eldre arbeidstakere. Målet med de vanligste tiltakene er å gi mulighet til redusert arbeidstid eller en gradvis nedtrapping fra arbeidslivet. Det som oftest tilbys er fleksibel arbeidstid, arbeidstidsreduksjon, ekstra ferie og fridager og bonuser/høyere lønn.

I Sverige har de fleste arbeidsplasser ingen politikk for å beholde eldre ansatte. Bare fem prosent av kommunale ledere rapporterer at de har slike tiltak. For disse dreier det seg om helse- og treningsaktiviteter, kompetanseoverføring mellom generasjonene, redusert arbeidstid og spesifikke mentorordninger.

Usikker effekt

Effekter av virksomhetenes arbeidsplasspolitikk og aktiviteter for å holde på eldre arbeidstakere har bare blitt systematisk evaluert i Norge. Generelt finner disse studiene at tiltakene har begrenset effekt på frivillig førtidspensjonering (AFP) og sykefravær.

Studier viser imidlertid at tiltak rettet mot arbeidstakere med helseproblemer og redusert arbeidskapasitet fører til lavere sannsynlighet for uførepensjonering, og at tilbud om ekstra fridag og bonuser kan utsette AFP-pensjonering.

Studiene viser ikke en generell effekt av tiltak, men det utelukker ikke at enkelte tiltak kan ha positive virkninger for noen grupper seniorer, i enkelte bedrifter og næringer, skriver Stami i sin omtale av den nordiske studien.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS