Samfunn

STUDIETUR: Heidi Nordby Lunde leder Høyres fraksjon i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Nå vil hun ta med seg hele fraksjonen og andre Høyre-politikere på studietur til Sverige.

Høyre-politikere vil sjekke ut svenske tilstander

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde tar utfordringen fra Velferd: Sammen med andre Høyre-politikere vil hun reise til Sverige for å finne ut hvorfor flere funksjonshemmede er i jobb der enn i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Sverige har lyktes langt bedre enn Norge med å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Likevel har det vært liten interesse blant norske politikere for å dra til Sverige for å se på hva vi kan lære av svenskene på dette området, påpekte Velferd tidligere i år.

Mens bare 46 prosent av funksjonshemmede i alderen 16-64 år var i arbeid i Norge i 2015, var andelen 62 prosent i Sverige, ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Utfordring fra Velferd

Det er på tide at norske politikere drar på studietur til Sverige for å undersøke hvordan svenskene har klart å få langt flere funksjonshemmede i arbeid enn vi har klart i Norge. Slik lød utfordringen i Velferd nr. 1-2018, i en lederartikkel med tittelen «Svenske tilstander? Ja takk!».

En av dem som leste artikkelen, var Heidi Nordby Lunde, fraksjonsleder for Høyre i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Og hun var ikke vond å be.

Nå planlegger Lunde en studiereise til Sverige – og til Finland – sammen med resten av Høyres fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen. Med på turen vil hun også få med seg andre i Høyre som er engasjert i spørsmål knyttet til arbeid og inkludering.

Ingen hyggetur

Initiativet til studieturen kom etter omtalen i Velferd av forskjellene mellom Sverige og Norge når det gjelder sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.

– Det var gjennom det dere skrev i Velferd at jeg ble oppmerksom på dette. Jeg er veldig nysgjerrig på hva det er som gjør at de lykkes i Sverige. Jeg har mistanke om at det ikke er ett tiltak som fungerer, men at det er et samspill mellom ulike ting, sier Lunde.

«Det er fint hvis svenske tilstander kan forbindes med noe positivt.»

Hun understreker at dette ikke skal være en hyggetur, men en godt forberedt studietur. For å sikre et godt forarbeide, vil turen ikke bli gjennomført før i august.

– Vi planlegger blant annet å ha møter med interesseorganisasjoner og myndigheter, og vi vil også høre hva forskningsmiljøer har å fortelle. Hensikten er å finne ut hva de har gjort i Sverige og hva det som fungerer, sier Lunde til Velferd.

Innspill til inkluderingsdugnad

Høyre-politikeren setter den planlagte studieturen i sammenheng med inkluderingsdugnaden som ble varslet under regjeringsforhandlingene på Jeløya i januar.

Inkluderingsdugnaden står sentralt i den politiske plattformen fra Jeløya. Der lover regjeringen blant annet at den vil sette som mål at fem prosent av nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

– Vi må sette kraft bak ordene om en inkluderingsdugnad. Det er viktig at dette blir en varig satsing og ikke bare et skippertak. Og vi må finne fram til tiltak som virker i det private næringslivet, ikke bare i det offentlige, sier Lunde.

Svenske tilstander

Heidi Nordby Lunde er ikke den første politikeren som reiser til Sverige. Men når politikere som Siv Jensen og Sylvi Listhaug har dratt på høyprofilerte turer dit, har det ikke vært for å hente inspirasjon. Snarere har formålet vært å advare mot svenske tilstander – først og fremst når det gjelder innvandring og integrering.

Lunde håper på sin side å komme hjem med kunnskap om ting som fungerer godt i nabolandet.

— Det er fint hvis svenske tilstander kan forbindes med noe positivt, sier hun.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS