Annonse
SVART ARBEID: Kontrollene til A-krimsenteret i Oslo har blant annet avdekket utbetaling av svart lønn til malere og bygningsarbeidere. Foto: Roman Milert/Dreamstime

41 anmeldelser etter kontroller mot arbeidslivskrim

Senteret er et samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet, Nav og skatte- og tolletatene. De mener å ha avdekket 13 kriminelle nettverk i forbindelse med fjorårets kontroller, skriver Dagbladet.

– Det er multikriminelle aktører, sier lederen for A-krimsenteret, Olav Norheim.

25 virksomheter ble slått konkurs, og 168 virksomheter ble helt eller delvis stanset i 2018. Kontrollene avdekket blant annet 37 millioner kroner i utestående skatter og avgifter.

Andre ting kontrollørene oppdaget, var tomme selskaper hvor det settes inn millioner av kroner som tas ut igjen for å betale svart lønn til malere og bygningsarbeidere som bor i ulovlige og dårlige boliger. I tillegg oppdaget de trygdesvindel, hvitvasking og skatteunndragelser.

Mange steder blandes lovlig og ulovlig virksomhet, forklarer Norheim.

– Det er ikke så ofte vi ser helsvart virksomhet, selv om vi ser det også. Det vi ofte ser, er virksomheter hvor det er en lovlig del, og at det så er en ulovlig del. Det finnes kriminelle aktører som forsøker å etablere seg i næringslivet, sier han.

Annonse
Annonse