Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) oppfordrer næringslivet til å gi tilbake til fellesskapet ved å ansette folk som har falt ut av arbeidsmarkedet.

Foto
Vidar Ruud / NTB scanpix
 
 

 

Statsråder

– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet

Publisert: 25. mars 2019 kl 08.58
Oppdatert: 4. april 2019 kl 10.19

Det sier både næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Mandag samles toppsjefene i en rekke store, norske bedrifter i regjeringens representasjonsbolig for å diskutere hva som skal til for at de skal kunne ansette flere med hull i CV-en, eller folk som av andre grunner ufrivillig er arbeidsledige.

– Nå er nedtur og motgang snudd til opptur og optimisme. Det er «payback time», sier Røe Isaksen og Hauglie og peker på at fellesskapet stilte opp i omstillingsfasen, noe som var helt nødvendig.

– Det var Norge på sitt beste: Samarbeid og solidaritet, nytenkning og omstillingsevne, sier Hauglie.

Inkluderingsdugnad

Regjeringen har invitert til en inkluderingsdugnad for å hjelpe flere i arbeid. De siste tallene viser at én av fem i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Norge. Og selv om ledigheten har gått ned, så er det fortsatt mange som sliter med å få seg jobb, ikke minst gjelder dette de unge.

– Myndighetene stiller opp med kvalifiseringstiltak, kompetanseheving og bistand til bedriftene som ansetter, men vi har ingen jobber å dele ut til folk, sier Hauglie.

Saken fortsetter under annonsen

De to statsrådene oppfordrer alle arbeidsgivere til å bli med og mobilisere innenlands arbeidskraft: Hvis vi ikke rekrutterer fra egne rekker, vil vi aldri lykkes med å inkludere flere, mener de.

Vinn-vinn

– Ansett én eller flere som sliter med å få innpass, og som kanskje ikke har en strøken CV. Gi folk en sjanse, ta en for laget. Hvis Velferds-Norge slik vi kjenner det skal bestå, er vi avhengige av at flere får ta del i verdiskapingen, sier Røe Isaksen.

På møtet mandag er et av temaene hvordan inkludering kan være bra for bunnlinjen. Det vil bli vist eksempler på hvordan slik inkludering er lønnsomt for bedriftene.

– Mange bedrifter er knallgode på inkludering, men flere må ta sin del av jobben hvis dugnaden skal bli vellykket. Derfor er næringslivet så viktig å få med seg. Og dette er vinn-vinn: De som har stått på utsiden vet hva man har å tape, og blir ofte de mest lojale og dedikerte medarbeiderne, avslutter Røe Isaksen.