– Dette er svært høye tall, og vi antar at de fleste av disse vil bli innvilget, sier  Nav-sjef Sigrun Vågeng.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix.

Nav

84.000 flere ledige siste uke

Publisert: 17. mars 2020 kl 10.23
Oppdatert: 17. mars 2020 kl 14.41

84.000 flere er blitt registrert som helt arbeidsledige siden tirsdag i forrige uke, en økning på 128 prosent, melder Nav. Kvinner rammes hardere enn menn.

Den viktigste årsaken til økningen er flere permitterte, opplyser etaten på sine hjemmesider. Antall ledige utgjør nå 5,3 prosent av arbeidsstyrken. Til sammen er det 164.000 personer som er helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak.

– Norsk økonomi og det norske arbeidsmarkedet er inne i en svært krevende tid, og dette gir seg allerede utslag i permitteringer og sterkt økende arbeidsledighet. Slik situasjonen er nå, venter Nav at ledigheten vil fortsette å øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Av dem som har registrert seg som ledige, er det 46.000 kvinner og 38.000 menn. Kjønnsforskjellen henger sammen med hvilke bransjer som rammes hardest av koronakrisen, påpeker Nav. Innen reiseliv og transport er ledigheten økt med 299 prosent, mens serviceyrker har hatt en økning på 223 prosent og butikk og salg en økning på 171 prosent.

Koronakrisen fører til at ledigheten øker i hele landet. I Trøndelag har det økt mest, med 153 prosent, mens Vestland og Oslo er hakk i hæl med 152 prosents økning. Vestfold og Telemark har hatt minst økning, men har like fullt fått 96 prosent flere ledige på en uke.

45.000 permitteringer 

Nav har i løpet av fem dager fått 45.000 søknader om dagpenger ved permittering, opplyser etaten tirsdag.

Kun i løpet av mandag 16. mars mottok Nav 24.900 søknader om dagpenger ved permitteringer og 2.000 ordinære søknader om dagpenger.

Fra torsdag i forrige uke, i løpet av fem dager, har Nav mottatt 45.000 søknader om dagpenger ved permittering.

– Dette er svært høye tall, og vi antar at de fleste av disse vil bli innvilget. Til sammenligning innvilget Nav i toppåret under finanskrisen (2009) vedtak i 48.000 førstegangssøknader om dagpenger ved permittering. Under toppåret i oljekrisen (2016) hadde vi 26.000 innvilgede førstegangssøknader, sier Nav-sjef Sigrun Vågeng i en pressemelding.

12.200 sykefraværstilfeller

Saken fortsetter under annonsen

Fra 9. til og med 16. mars har Nav registrert 12.200 sykefraværstilfeller relatert til koronaviruset.

I løpet av 16. mars ble det registrert 4.300 nye tilfeller, opplyser Nav i en pressemelding mandag.

Fra og med 9. mars har helsevesenet kunnet huke av på koronaviruset (covid-19) som diagnose på sykmeldinger. Tallene gjelder enten smitten er påvist eller mistenkt.

– De siste dagene har det vært en kraftig økning i antall sykefraværstilfeller med påvist eller mistanke om smitte av koronaviruset, sier Nav-sjef Sigrun Vågeng.

– At antallet er klart høyere enn Folkehelseinstituttets tall over antall smittede, henger sammen med at Navs tall også fanger inn sykmeldinger med mistanke om smitte, legger hun til.

Ny statistikk

Fra og med 17. mars starter Nav med hyppige publiseringer av statistikk som kan gi informasjon om konsekvensene av koronaviruset.

Saken fortsetter under annonsen

– Nav har statistikk som kan belyse konsekvensene av covid-19 i samfunnet vårt, og vi har nå endret noen av våre rutiner slik at vi kan bistå samfunnet og beslutningstakere med oppdatert og relevant informasjon om den situasjonen Norge nå er inne i, sier Vågeng.