Arbeidsliv

Regjeringen foreslår en videreføring av retten til sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom.

Retten til sykepenger ved koronarelatert fravær forlenges

– En unødvendig forlengelse som skaper mer usikkerhet for arbeidsgivere, mener Simployers rådgiver.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med at regjeringen Støre la frem sitt forslag til endringer i den avgåtte regjeringens statsbudsjett, ble det klart at den nye regjeringen foreslår å videreføre ordningen med sykepenger og omsorgspenger ved koronarelatert fravær frem til neste sommer.

Regjeringen foreslår en videreføring av retten til sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom.

– Inntil videre gjelder denne retten frem til 31.12.2021, men det foreslår nå å forlenge retten til sykepenger i disse situasjonene videre ut juni 2022, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm i en pressemelding.

Ingen endringer i refusjon

Det er ikke foreslått noen endring når det gjelder refusjon, slik at fravær på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom dekkes av arbeidsgiver innenfor rammen av arbeidsgiverperioden på vanlig måte.

Samtidig foreslår den nye regjeringen å forlenge retten til omsorgspenger ved syke barn frem til 1. juli.

– Det betyr at foreldre fortsatt vil ha rett til omsorgspenger når barnet holdes hjemme på grunn av smitte eller mistanke om smitte og ved særlige smittevernhensyn hos barnet eller familiemedlemmer også utover kvoten for omsorgspenger, sier Brostrøm.

– Unødvendig forlengelse

Simployers rådgiver mener dette er en unødvendig forlengelse, som bare bidrar til å skape mer usikkerhet for arbeidsgivere.

– Siden retningslinjene fra helsemyndighetene ikke lenger krever at vi holder oss hjemme med mindre vi faktisk har symptomer på sykdom, vil koronatilfellene nå fanges opp av det ordinære regelverket for sykepenger og omsorgspenger. Dersom skoler eller barnehager blir stengt, er det allerede regulert i loven som barnepassers sykdom, sier Brostrøm.

Han mener slike forskrifter som gir unntak fra loven bidrar til å skape en uoversiktlig situasjon.

– I de foreslåtte forlengelsene har man ikke tatt med det som var viktigst for arbeidsgivere, nemlig at Nav dekket sykefraværet fra dag 4 ved koronarelatert fravær.

– Man tar heller ikke med den doble kvoten med syke-barn-dager som vi har hatt i 2021 inn i 2022. Dermed burde denne forlengelsen være helt unødvendig, fordi det den er ment å løse dekkes opp av det ordinære lovverket, sier Brostrøm.

Powered by Labrador CMS