Arbeidsliv

LO-nestleder Roger Heimli mener de tre skisserte endringene i uførereglene, som vil gi reduserte trygdeutbetalinger for de fleste uføre som jobber, vil slå negativt ut.

LO advarer mot foreslåtte uførekutt

To av ti som er helt uføre, jobber litt i tillegg til trygdeutbetalingene. Regjeringen vil gi majoriteten mindre trygd. LO mener forslaget vil slå negativt ut.

Publisert Sist oppdatert

Slik reglene er i dag, kan uføre tjene opptil 0,4G, tilsvarende rundt 42.500 kroner, uten å få redusert uføretrygd, skriver Klassekampen.

Arbeids- og sosialdepartementet har sendt ut tre forslag til endringer, og begrunner dem med at dagens ordning ikke har nådd målsettingene om å motivere flere uføre til å jobbe.

Alle forslagene vil føre til at de fleste uføre som jobber i dag, kan få kuttet noe av uføretrygda.

– Det vil bli et inntektstap for den enkelte uføre og vil ikke stimulere flere til å jobbe. Om du er ufør og jobber, blir du straffet med dårligere inntekt. Det er feil vei å gå, sier LO-nestleder Roger Heimli til Klassekampen.

I forslag A reduseres uføretrygda fra første tjente krone, men med en lavere sats. Denne skal gjelde inntil man har tjent 1G, tilsvarende 106.399 kroner i dag. Dette vil spare staten 310 millioner kroner. Forslag B ligner forslag A, men setter terskelen for den lavere satsen inntil 1,2G. Dette vil spare 250 millioner kroner, ifølge departementet.

Det siste forslaget har en frigrense på 0,1G og deretter redusert kuttsats opp til 1,2G. Departementet tror at denne modellen vil innebære omtrent samme utgifter som dagens ordning.

Powered by Labrador CMS