Arbeidsliv

Visegeneralsekretær i OECD Mari Kiviniemi (t.v.) og finansminister Siv Jensen under pressekonferansen der OECDs landrapport for Norge blir presentert.

Anbefaler kraftig kutt i sykelønnen

Publisert Sist oppdatert

OECD mener Norge bør stramme kraftig inn på sykelønnen. Det går frem av en rapport som organisasjonen presenterte for finansminister Siv Jensen tirsdag.

I rapporten heter det at regjeringen bør fortsette å jobbe med å øke deltakelsen i arbeidslivet blant annet gjennom å reformere sykelønnen og andre trygdeytelser.

OECD nevner spesifikt at arbeidsgiver bør ta en større del av kostandene ved sykelønnen.

Dette er ikke første gang OECD har påpekt at den norske sykelønnsordningen er blant de mest generøse i verden. Også i 2010 var dette et av punktene som ble løftet frem.

Denne gangen pekes det på at trygdeordningene er blitt en kilde til å stå av fra arbeidslivet tidligere enn man ellers kunne, noe også andre land opplever i sine trygdesystemer.

En typisk trygdehistorie i Norge blir beskrevet som følgende: Sykelønn ---> Arbeidsavklaringspenger ---> Trygd. Mens sykelønnen har blitt en større utgift av statsbudsjettet de siste årene, og nå utgjør 36,6 milliarder kroner, har andelen som mottar arbeidsavklaringspenger og andre trygdeytelser som følge av yrkesskader, gått ned.

I enkelte aldersgrupper er likevel andelene svært høye. Mellom 50 og 67 år mottar nesten 30 prosent nå uførhetstrygd, påpeker OECD.

Fra 1. januar kortes det inn på tiden man kan motta arbeidsavklaringspenger fra fire til tre år, noe OECD anser som et skritt i mer bærekraftig retning for statsfinansene.

I fremtiden bør man også forlenge arbeidsgivers økonomiske ansvar for sykelønnsperioden, senke nivået på utbetalingene og innføre flere medisinske undersøkelser av mottakerne av uavhengige "tredje parter", anbefaler organisasjonen.

Lyden av krigstrommen

I det siste har de fleste representantene for arbeidsgiverorganisasjonene, blant annet Vibeke Hammer Madsen i Virke og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, tatt til orde for å skrote hele ordningen.

Dette har LO på det sterkeste motsatt seg.

I en analyse utført for Bedriftsforbundet tidligere i år gikk det frem at Norge kan spare 15 milliarder kroner på å senke sykelønnen ned til svensk nivå.

Mange av utslippene sees på som et innspill forhandlinger. I dag er det få eksperter som tør å spå at det kuttes i sykelønnen - til det er saken for politisk betent.

Powered by Labrador CMS