Arbeidsliv

Arbeidsledigheten faller i nesten alle yrkesgrupper

På et drøyt halvår har bruttoledigheten falt med nesten 7000 personer. Men andelen langtidsledige øker fortsatt.

Publisert Sist oppdatert

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, gikk ned med 1.100 personer i juni, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Dermed har bruttoledigheten falt med nesten 7000 personer siden november i fjor, da nedgangen i arbeidsledigheten startet.

Til sammen var 89.800 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak (ikke sesongjustert) ved utgangen av juni. Det tilsvarer 3,2 prosent mot 3,5 prosent for ett år siden.

Antallet helt ledige falt med 600 personer i juni. Samtidig har det vært en økning i tiltaksnivået når vi justerer for normale sesongvariasjoner. Til sammen var 71.500 registrert som helt ledige, noe som er 9500 færre enn i juni i fjor.

Det tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent for ett år siden.

Samtidig deltok 18.300 arbeidssøkere i et arbeidsmarkedstiltak ved utgangen av juni, en økning på 2.500 personer sammenlignet med juni i fjor.

Tallene fra Nav bekrefter den positive tendensen i arbeidsmarkedet, som har foregått er drøyt halvår.

Ifølge Statistisk Sentralbyrås (SSB) arbeidskraftsundersøkelser (AKU) økte ledigheten fram til sommeren 2016, men har falt etter det. De siste månedene viser AKU-ledigheten en økning justert for normale sesongvariasjoner. Som Dagens Perspektiv skrev tidligere denne måneden er tallene imidlertid innenfor feilmarginen, og indikerer derfor liten eller ingen bevegelse på arbeidsmarkedet. Nav skriver at AKU-tallene trolig er «et utslag av statistisk støy.»

Bedre for de fleste

I juni gikk bruttoledigheten mest ned for personer med yrkeserfaring innen bygge- og anleggsarbeid og ingeniør- og ikt-fag, målt i antall personer og justert for normale sesongvariasjoner.

Det er også personer med bakgrunn fra bygge- og anleggsarbeid som har hatt størst nedgang i bruttoledigheten sammenlignet med juni i fjor, med -18 prosent. Deretter følger industriarbeid (-14 %) og ingeniør- og ikt-fag (-8 %).

Og de er ikke alene om å oppleve positive utviklingstrekk i sine respektive markeder.

Ifølge Nav var det nemlig en nedgang i ledigheten for de aller fleste yrkesgrupper i juni. Selv ingeniører og sivilingeniører med bakgrunn i petroleum, som har slitt voldsomt etter at oljeprisfallet rammet norsk økonomi, opplever en nedgang i arbeidsledigheten.

Bruttoledigheten i prosent av arbeidsstyrken var høyest innen barne- og ungdomsarbeid (4,9 %) og reiseliv og transport (4,9 %) ved utgangen av juni. Undervisning og akademiske yrker hadde lavest bruttoledighet med henholdsvis 0,9 og 1,3 prosent.

 
null

Flere langtidsledige

Antallet nye arbeidssøkere falt klart gjennom fjoråret og inn i starten på 2017. Det førte til at det nå er langt færre korttidsledige enn for ett år siden.

Sammenlignet med juni i fjor er det 7.700 færre helt ledige og arbeidssøkere i tiltak som har vært arbeidssøkere i mindre enn et halvt år.

Derimot er det 2500 flere som har vært arbeidssøkere i mer enn halvannet år. Nesten hele denne økningen har skjedd i Rogaland og Hordaland, ifølge Nav.

Men etaten tar den øvrige positive utviklingen på arbeidsmarkedet som et tegn på bedre tider, også for dem som har gått lenge uten arbeid.

– Med fortsatt bedring på arbeidsmarkedet vil også flere av de som har gått lenge ledig komme tilbake i jobb, skriver seniorrådgiver i Nav, Johannes Sørbø i sitt seneste notat om arbeidsmarkedet.

Powered by Labrador CMS