Arbeidsliv

Arbeidsmiljøloven må klargjøres for delingsøkonomi

Flere av de store arbeidstakerorganisasjonene står samlet i kravet om ytterligere utredning av delingsøkonomiens effekter.

Publisert Sist oppdatert
Høringssvarene til NOUen om delingsøkonomi som ble presentert i vår, er begynt å komme inn. Og felles for arbeidstakersiden er kravet om at delingsøkonomien må utredes enda mer.
Dette gjenspeiler et krav arbeidstakersiden fremsatte for statsminister Erna Solberg i et brev i februar der de tok til orde for å følge utviklingen gjennom trepartssamarbeidet.
Akademikerne beklager at utvalget i liten grad kommer med konkrete tiltak for å møte konsekvensene av den teknologiske utviklingen og nye arbeidsformer. Selv om hovedorganisasjonen er positiv til at arbeidstakere kan ha egne selskaper på si, tar de til orde for en ytterligere utredning hvor sentrale temaer bør være
  • Behovet for å utvikle og forbedre velferdsordninger og sikkerhetsnett for de som jobber som selvstendige.
  • Etter- og videreutdanningsmulighetene for selvstendige.
  • Behovet for klargjøring av begreper i arbeidsmiljøloven for å hindre uthuling av dagens arbeidstakerbegrep.
Også Unios holdning er at man burde søke å være i forkant med å avklare rammebetingelserene for aktørene i delingsøkonomien. Unio mener i sitt høringssvar at utvalgets flertall ikke har drøftet eller besvart de utfordringene som utvalget skulle belyse. De tar også til orde for et eget lovutvalg som vurderer arbeidsmiljølovens begrepsapparat.
YS-leder Jorunn Berland sier til Klassekampen mandag at regjeringen må komme på banen og ta ansvar for arbeidslivet i forkant av de endringene som man ser for seg kan komme.

– Endringene vil komme, og da må rammeverket ta det opp i seg, så fremtidige arbeidstakere har samme retter og plikter som i dag, sier hun til avisen.

Statssekretær Christl Kvam sier til Klassekampen på vegne av regjeringen at de vil gå i gjennom høringssvarene før de tar stilling til om det er behov for ytterligere utredning.

Arbeidsgiverforeningen Spekter skriver i sitt høringssvar at de støtter opp om at utviklingen fremover bør følges gjennom trepartssamarbeidet.

Flere av høringssvarene uttrykker bekymring over fallende oppslutning om fagbevegelsen og konsekvensene det kan få på sikt for trepartssamarbeidet.

Powered by Labrador CMS