Arbeidsliv

Derfor søker kvinner bare på jobber de er 100 prosent kvalifiserte for

Menn søker på jobber de bare er 60 prosent kvalifiserte for, mens kvinner søker jobber der de møter 100 prosent av kvalifikasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Funnene kommer fra det amerikanske konsernet Hewlett Packard og har blitt tatt opp i en rekke artikler. Det blir ofte brukt som bevis for at kvinner trenger mer selvtillit.

Forbes skrev blant annet at: Menn er veldig komfortable med sine 60 prosent, mens kvinner føler seg ikke selvsikre før de møter alle punktene i stillingsannonsen. Deres råd var at kvinner må ha mer tro på dem selv.

Men ifølge Tara Mohr, ekspert på kvinnelig ledelse og forfatter av boken Playing Big: Find Your Voice, Your Mission, Your Message, skriver i HBR at det ikke var mangel på selvtillit som var den største barrieren for ikke å søke jobben.

Hun gjennomførte en spørreundersøkelse for å komme til bunns i hvorfor både menn og kvinner velger å ikke søke på en spesifikk jobb.

De færreste av de spurte svarte at de ikke søkte jobben fordi de ikke trodde de kom til å gjennomføre den på en god måte. Bare 10 prosent av kvinnene og 12 prosent av mennene svarte at dette var deres grunn til å ikke søke.

Kaste bort tiden

Både mennene og kvinnene oppgav den samme grunnen for at de ikke søkte p kobben.

41 prosent av kvinnene og 46 prosent av mennene svarte at de ikke trodde de kom til å bli ansatt fordi de ikke møtte alle kvalifikasjonene og at de ikke ønsket å kaste bort tid og energi på søknadsprosessen.

Med andre ord mente de spurte at de ikke trengte alle kvalifikasjonene for å gjøre en god jobb, men at de ikke kom til å bli ansatt på grunn av hva de manglet i utgangspunktet.

De så ikke på ansettelsesprosessen som en arena hvor arbeidsrelasjoner eller en kreativ tilnærming spilte enn stor rolle dersom de ikke hadde de ferdighetene og erfaringene som ble skissert i jobbannonsen.

Det som holdt dem tilbake var ikke lav selvtillit, men liten tillit til selve ansettelsesprosessen.

Spørreundersøkelsen viser at vinner ikke trenger å få mer selvtillit, de trenger mer informasjon om hvordan ansettelsesprosessen virkelig foregår.

Ville ikke mislykkes

22 prosent av kvinnene i spørreundersøkelsen svarte at den viktigste grunnen til at de ikke søkte var at arbeidsgiver ikke ville ansette dem fordi de ikke hadde alle kvalifikasjonene og de ville ikke risikere å mislykkes.

Disse kvinnene trodde også at selskapet var ute etter en person som møtte alle punktene i jobbannonsen. Men for dem var risikoen for å mislykkes en større faktor enn bortkastet tid og energi.

13 prosent av mennene oppgav samme grunn for å ikke søke på stillingen.

«Kvinner kan gjøre det klokt i å være opptatte av potensielle fiaskoer. Det er bevist at man husker at kvinner mislykkes, lenger enn når men mislykkes. Men denne type fordommer kan gjøre at mennesker blir altfor redde for å mislykkes og gjøre at vi unngår mer enn hva som er nødvendig. Dette tjener ikke våre karrieremål,» skriver Mohr og fortsetter:

«Kjønnsforskjellene her tyder på at vi må ha en løpende samtale om kvinner forhold til fiasko og undersøke hvordan fordommer, stereotyper, trusler og mangel på kvinnelige ledere og jenters økende suksess i skolen kan påvirke til at flere blir mindre redde for fiasko».

Powered by Labrador CMS