Arbeidsliv

Legeforeningen, ved Marit Hermansen vant mot Spekter i Arbeidsretten.

– En viktig dom for hele det organiserte arbeidslivet

Arbeidsretten har gitt legene fullt medhold i legekonflikten. Dermed kjennes Rikslønnsnemndas avgjørelse fra i vår ugyldig.

Publisert Sist oppdatert

Rikslønnsnemnda kan ikke tvinge sykehuslegene til å jobbe med vide unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

Det er klart etter at Arbeidsrettens kjennelse i den mye omtalte legekonflikten, som startet ved en rekordlang streik for over ett år siden, ble lagt frem mandag ettermiddag.

– Dette handler om medbestemmelse og retten til å trekke tilbake de videste unntakene fra loven i norsk arbeidsliv. Dommen er svært viktig – ikke bare for oss, men for hele det organiserte arbeidslivet, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse i en pressemelding.

Dommen innebærer at tariffavtalen for 2016-2018 mellom Spekter og Akademikerne helse, som ble videreført av Rikslønnsnemnda, anses å være ugyldig i sin helhet. Det betyr at tariffavtalen fra 2014 gjelder inntil saken på nytt er behandlet i Rikslønnsnemnda.

– Nemnda kan altså ikke tvinge sykehuslegene til å jobbe langt utover arbeidsmiljølovens rammer, mot vår vilje, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Arbeidsrettens avgjørelse er overraskende. Få eksperter, om noen, levnet Akademikerne en sjanse for seier i retten.

I en pressemelding skriver Spekter at de tar rettens avgjørelse til etterretning:

«Som Spekter hele tiden har sagt, vil helseforetakene innrette sin drift etter de beslutningene som Rikslønnsnemnda og Arbeidsretten kommer til. Vi tar derfor dommen til etterretning, og vil sette oss godt inn i den, før vi drøfter med helseforetakene og Akademikerne/Legeforeningen hva slags konsekvenser dommen skal få for driften av sykehusene.»

De inviterer Akademikerne og Legeforeningen til møte for å diskutere konsekvensene av dommen, som er den første av sitt slag, allerede tirsdag 7. november.

– Dette er en historisk dom. Akademikerne og Legeforeningen vil nå gå grundig gjennom den, sier Frøyland.

Han bekrefter at de skal møte Spekter til diskusjoner tirsdag.

Spekter viser på sin side til to prosjekter som er iverksatt av de regionale helseforetakene, som skal se på henholdsvis arbeidstidsordningen og sykehuslegenes tariffavtaler fremover.

Dagens Perspektiv kommer tilbake med mer!

Powered by Labrador CMS