Arbeidsliv

Fire av ti sosialhjelpsmottakere er enslige menn.

Enslige menn på sosialhjelpstoppen

Fire av ti sosialhjelpsmottakere er enslige menn.

Publisert Sist oppdatert

40 prosent av sosialhjelpsmottakerne i fjor var enslige menn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer drøyt 51 397 personer. For nesten halvparten av disse var sosialhjelp hovedinntekten:

– Jeg er ikke veldig overrasket over at andelen blant enslige menn er så høy, sier Ole Bredesen Nordfjell, som er seniorrådgiver i Reform ressurssenter for menn.

Til sammenlikning var antall kvinner som mottok sosialhjelp i samme tidsrom 29 160. Til sammen utgjør enslige menn og kvinner uten barn over 60 prosent av alle mottakere. Bredesen Nordfjell setter den høye andelen enslige menn som mottar sosialhjelp i sammenheng med høyere frafall fra videregående skole blant gutter, enn blant jenter.

– Dette har nok en sammenheng med et tøffere arbeidsmarked og at det er flere gutter enn jenter som faller ut av skolen. Generelt sett ligger skoleprestasjonene lavere enn hos de jevnaldrende jentete. For en god del gjør er kort eller mangelfull utdanning det vanskelig å komme ut i jobb eller videre studier, sier Bredesen Nordfjell.

Når det gjelder ungdom finnes det ikke noe alternativ tettere oppfølging i enten i jobb eller utdanning

Ifølge tall fra SSB, er det betydelige kjønnsforskjeller i gjennomføringsgraden av videregående skole i Norge. Mens 67 prosent av guttene fullfører videregående opplæring i løpet av fem år, mens 78 prosent av jentene gjør det. Det er også flere gutter som slutter underveis i utdanningsløpet. Her er andelen for kvinner 12 prosent, mens andelen for menn er oppe i 18 prosent. Regjeringen har nå satt ned et offentlig utvalg for å finne de bakenforliggende årsakene til dette. Bredensen Nordfjell ser behov for tettere oppfølging for denne gruppen:

– Når det gjelder ungdom finnes det ikke noe alternativ tettere oppfølging i enten i jobb eller utdanning. Det må være noen der for dem. På lengre sikt må vi se på utdanningsløpet, sier Bredesen Nordfjell.

Det er hos de aller yngste enslige mennene det er vanligst å ha sosialhjelp som hovedinntekt. Dette gjelder for 6 av 10 av dem under 20 år som mottar sosialhjelp. Blant dem som er 67 år og eldre, er denne andelen bare 1 av 10. Bredesen Nordfjell mener det er viktig å begynne tidlig med å forebygge frafall i skolen blant gutter:

– Allerede i barnehagen ser vi en forskjell når det kommer til rollene som blir tildelt og forventningene som stilles til gutter og jenter. Dette kan ha en innvirkning på hvordan de klarer seg senere i skole- og arbeidsliv. Det har vært mye prat om skolefrafall og svake karakterer blant gutter uten at det nødvendigvis har blitt gjort så mye med problemet. Derfor er jeg veldig positiv til ekspertutvalget som Torbjørn Røe Isaksen nå har satt ned og ikke minst forslagene til hva man kan gjøre for å endre dette, sier Bredesen Nordfjell.

Totalt mottok over 130 000 personer sosialhjelp i kortere eller lengre tid i 2016, viser tall fra statistikken. For første gang oversteg det samlede utbetalte beløpet 6 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS