Arbeidsliv

IKKE NOK MED MATTE? Du må kunne samarbeide, vise service og kommunisere godt for å få drømmejobben i framtiden, mener amerikansk tenketank.

Et vinnende vesen danker ut matte-eneren

Det er ikke lenger nok til å fylle CV-en med imponerende karakterer. Arbeidsgivere ser i dag etter mer enn formelle kvalifikasjoner når de leter etter de beste kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

Kognitive ferdigheter i for eksempel matematikk, språk eller data har alltid vært den viktigste måten å veie kandidater til ledige stillinger opp mot hverandre. Men en rapport fra den økonomiske tenketanken «The Hamilton Project» snur nærmest opp-ned på hvilke egenskaper arbeidsgivere trenger i framtiden. En rapport fra denne amerikanske tenketanken slår fast at «ikke-kognitive ferdigheter» i stadig større grad blir avgjørende både når det gjelder skoleprestasjoner og suksess på jobben.

Kommunikasjon, team og samarbeid

Ikke-kognitive ferdigheter er dine «myke ferdigheter»: det handler om hvor godt du kan kommunisere, hvor god du er til å samarbeide med andre, hvor godt du leder et team og hvor selvgående du er, skriver World Economic Forum i en artikkel i sitt nyhetsbrev.

Rapporten fra Hamilton-tenkerne sier at de myke ferdighetene uunngåelig henger sammen med folks personlighet: Noen individer har for eksempel en iboende egenskap som gjør at de lettere får kontakt med andre mennesker. I tillegg er de ikke kognitive egenskapene også nært knyttet til hva slags utdanning en person har tatt, samt familieforhold, foreldre og oppvekst.

Det er altså ikke alle som «har» disse mykle egenskapene, og da risikerer de å miste drømmejobben, selv om de har toppkarakterer og dokumentert ekspertise i både matte og økonomi.

De myke ferdighetene henger uunngåelig sammen med folks personlighet

Men, beroliger Hamilton, disse myke ferdighetene kan også læres.

Ikke myke nok ferdigheter

Hamilton-rapporten refererer til en undersøkelse om rekruttering i USA, som viser ledere er like bekymret for ikke å finne folk med de rette ikke-kognitive ferdighetene som å finne dem med mer tradisjonelle og målbare evner.

«Mens færre enn 20 prosent av arbeidsgivere sier at nyutdannede mangler de matematiske ferdighetene som trengs for arbeidet, sier mer enn halvparten at de nyutdannede manglet evne til å holde fokus på detaljer, mens en tredel hadde manglende samarbeidsevner», heter det i rapporten.

Med andre ord, arbeidsgiverne savnet de myke egenskapene mer enn de formelle.

Hamilton-rapporten hevder at dagens og framtidens arbeidsoppgaver vil kreve enda flere ikke-kognitive ferdigheter enn tidligere.

Økt samhandling med kolleger og kunder gjør at sosiale ferdigheter og evne til å gi god service, er mye viktigere i dag enn på 1980- og 90-tallet. Rapporten viser til undersøkelser som sier at mens andelen arbeidsoppgaver som krever høy matematisk kompetanse har økt med 5 prosent, så har andelen jobber som krever samarbeidsevner økt med 17 prosent. Denne utviklingen vil bare forsterke seg i årene som kommer, heter det.

World Economic Forums rapport om framtidens jobber, er også inne på mye av det samme. Rapporten framhever at emosjonell intelligens, kreativitet og personalledelse vil være blant de viktigste ferdighetene som trengs på arbeidsplasser i 2020.

Powered by Labrador CMS